Desktop arcade – Osa 2: Rakentaminen
Projektin ensimmäisessä osassa keskityttiin suunnitteluun ja komponenttivaihtoehtoihin. Nyt on aika aloittaa varsinainen rakentaminen.
Arcaden päämateriaalina on 19mm MDF-levy. Sitä on yleisesti saatavilla rautakaupoista eri kokoisina levyinä. MDF:n etuna on sen tasainen rakenne, jonka ansiosta se on helposti työstettävää ja pintakäsittely onnistuu ilman tasoittelua. Työkaluiksi sopii hyvin tavalliset puun työstöön tarkoitetut työkalut. Tähän projektiin käytettiin kaksi kooltaan 800mm x 600mm levyä.
Suorakaiteen muotoiset osat sahasin pyörösahalla mittoihin. Sahan ohjurina käytin tukevaa alumiiniprofiilia.
Sivulevyjen kaarevien muotojen tekoon käytin pistosahaa. Pistosahaan kannattaa valita tiheähampainen ja tukeva terä jotta työstöjäljestä tulisi mahdollisimman siisti. Mahdolliset epätasaisuudet on helppo korjata hiomalla. Toisen sivulevyn tein ensimmäisen pohjalta käyttäen jyrsimen trimmausterää.
Isompien reikien poraamiseen käytin Forstner-teriä, joiden avulla rei’istä tulee kerralla siistit ja mittatarkat. Reikien paikoitusta varten tulostin osan piirustuksen sapluunaksi. Sapluunan ja pistepuikon avulla tein rei’ille aloituskohdat.
Reunanauhoja varten tein jyrsimellä urat. Jyrsintä käytin myös takaosan kantokahvan ja kaiutinaukkojen pyöristämiseen sekä isompien osien keventämiseen tekemällä niihin upotuksen taustapuolelle.
Kokoonpano on tehty käyttäen ainoastaan puuliimaa ja puristimia. Liitosten nurkkiin tein vahvikkeet vanhoista jämälaudoista sahatuista rimoista.
Pintakäsittelyä varten hioin kaikki pinnat ensin kevyesti. Tämän jälkeen ne saivat kerroksen peittävää spray-pohjamaalia. Pohjamaalin kuivuttua uusi kevyt hionta, jonka päälle pari kerrosta mattamustaa spray-maalia.
Reunanauha naputeltiin paikoilleen uraansa kumivasaran avulla. Sivulevyissä olevien nurkkataivutusten kohdalla reunanauhaan leikattiin lovet, jotta se taipuisi paremmin oikeaan muotoon. Reunanauha pysyy oikean kokoisessa urassa ilman liimaa.
Komponenttien kiinnitys
Joystic ja napit ruuvattiin niille tehtyihin aukkoihin ja johdotettiin ohjainkortille. Nappeja varten tulostin sopivat symbolit läpinäkyvälle kalvolle. Nappien kannen saa irrotettua ja sopivaan kokoon leikatun symbolin laitettua kannen alle.
Näyttö asetettiin kotelon sisäpuolelle, keskelle aukkoonsa ja sen kiinnitys varmistettiin vanerista tehdyillä kiinnikkeillä.
Laitteen sydämeksi ajateltu Raspberry Pi vaihtui, hyvän tarjouksen tullessa vastaan, Intelin parin vuoden takaisen NUC -minitietokoneeseen. Laitteen virtalähde, näytön ohjainpiirilevy ja NUC kiinnitettiin niitä varten vanerista tehdylle levylle.
Kaiuttimet ja niiden vahvistin saivat paikan kotelon yläosasta. Yläosaan valkoisen muovilevyn taakse laitoin myös vanhasta projektista jäljelle jäänyttä ohjelmoitavaa LED-nauhaa ja Wemos D1 Minin sitä ohjaamaan. LED-valojen ohjaus tapahtuu Web-käyttöliittymän kautta ja ne voidaan halutessaan kytkeä pois päältä laitteen sivussa olevalla kytkimellä.
Yläosan markiisina on 2mm valkoinen muovilevy. Se kiinnitettiin vasta lopuksi kun kaikki muut komponentit olivat paikoillaan.
Loppusilauksena pohjaan kiinnitettiin kumiset tassut, jotta laite pysyy paremmin paikoillaan pelaamisen aikana.
Projektin muut vaiheet: