Dream LED – Ääneen reagoiva led-valaisin

Dream LED – Ääneen reagoiva led-valaisin

Tämä projekti on tehty yhteistyössä AHaa Elektroniikan kanssa, joka toimitti led-valon ohjaamisessa käytetyn Wemos D1 Mini -kehitysalustan .

Aina toisinaan netissä tulee vastaan hienoja projekteja, joita muut ihmiset ovat tehneet. Yksi tällainen oli ääneen reagoiva led-valonauha. Valonauha ei sellaisenaan kuitenkaan tuntunut toteutuskelpoiselta, vaan halusin tehdä siitä valaisimen ja kehittää sille helpon käyttöliittymän. Katso lopputulos ja valmiin valaisimen ominaisuudet ja eri efektit alla olevasta videoista:

Rakenne:

Tilasin käyttötarkoitukseen pari metriä osoitteellista RGB-led -nauhaa. Nurkissa pyörinyt vanha 14 x 14mm alumiininen U-profiili sai toimia led-nauhan runkona. Alumiini johtaa hyvin lämpöä, mikäli ledit kuumenevat käytössä. Ledien eteen tein diffuusorin pakkaussolumuovista hajottamaan valoa ja vähentämään yksittäisten ledien pistekirkkautta.

Suunnittelin valaisimen jalustan ja 3D-tulostin sen. Alumiiniprofiili pujotetaan jalustan päältä läpi ja kiinnitetään ruuveilla sisäpuolelta. Jalustan päällä on aukko myös laitteen mikrofonille. Jalustan takana on 5,5mm DC-liitin sekä aukko Wemosin micro-USB -liittimelle.

Dream LED
Dream LED

Ohjelmisto:

Ohjelman perustaksi otin esp8266-fastled-webserver -projektin. Siinä oli jo valmiiksi Web-palvelin sekä käyttöliittymä, joka toimi hyvin myös mobiililaitteilla. Siivosin käyttöliittymästä ja koodista kaikki toiminnallisuudet mitä en tarvinnut.

Lisäsin valoefektejä useista eri lähteistä ja tein niitä myös itse lisää. Muokkasin kaikki valoefektit toimimaan erikseen valittavissa olevalla väripaletilla ja myös nopeusvalinnan mukaan.

Mikrofonimoduulin valinnan kanssa täytyy olla tarkkana. Toimiva moduuli on esimerkiksi Wavesharen äänimoduuli. Yksinkertainen taputusanturi ei toimi tässä käyttötarkoituksessa. Koodin mikrofonin käyttöön kopioin täältä. Dream LED:n koodi kokonaisuudessaan on ladattavissa GitHubista.

Kytkentä:

Virtalähteenä käytän jostain ylimääräiseksi jäänyttä vanhaa 12V 3A muuntajaa. Kytkennässä syöttöjännite muunnetaan step-down -muuntimella led-nauhan ja Wemosin käyttämälle 5V tasolle. Kondensaattori on kytkennässä suojaamassa Wemosia ja LED-nauhaa mahdollisilta virtapiikeiltä.

Kytkentä
Kytkentä

Käyttöliittymä:

  • Toimii Web-sivun kautta, voidaan lisätä puhelimen sovellusvalikkoon
  • Kymmeniä valoefektejä, joista osa ääneen reagoivia. Ääneen reagoivat valoefektit toimivat myös ilman ääntä ohjelmallisen signaalin mukaan
  • Kymmeniä väripaletteja. Väripaletteja voi kopioida lisää täältä.
  • Satunnainen valoefekti ja väripaletti. Vaihtonopeudet valittavissa
  • Kirkkauden säätö
  • Nopeuden säätö
  • Lisätehosteet: Glitter & Strobo
  • Yksittäisen värisävyn valinta
Dream LED käyttöliittymä
Dream LED käyttöliittymä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *