Uponor-termostaatit

Uponor-termostaatit

Talossamme on vesikiertoinen lattialämmitys, jota ohjaa Uponor Control System -järjestelmä. Järjestelmä koostuu C-56 -keskusyksiköstä, I-76 -käyttöpaneelista ja useista langattomista T-75 -termostaateista. Termostaatit lähettävät tavoitelämpötilan ja sen hetkisen lämpötilan KNX RF -protokollan avulla keskusyksikölle. Keskusyksikkö ohjaa tämän tiedon perusteella jakotukin toimilaitteita.

Uponor T-75 termostaatti
Uponor T-75 termostaatti

KNX -järjestelmän viralliset sertifioidut komponentit ovat usein kalliita. Lisäksi järjestelmän muokkaamiseen tarvitaan erillinen ohjelmista, jonka käyttölisenssi on yksityiseen käyttöön kohtuuttoman kallis. Asiaa tovin selvitellessäni löysin pienen radiomoduulin, jonka avulla termostaattien tiedot saisi luettua.

Kyseinen radiomoduuli hyödyntää Texas Instrumentsin pienitehoista CC1101 piiriä. Tällaisista radiomoduuleista on olemassa eri taajuuksille optimoituja versioita. KNX RF:n kanssa parhaiten toimii 868 MHz:n versio. Jouduin tilaamaan radiomoduulin kahdesta eri paikasta, sillä ensimmäinen Kiinasta tilattu moduuli ei toiminut. Toinen ebay:sta hankittu versio toimi sen sijaan moitteetta.

CC1101-Radiomoduuli
CC1101-Radiomoduuli

Tein radiomoduulille 3D-tulostimella lisäksi kotelon, jonka mallit voit ladata täältä. Kotelo suojaa moduulia ja toimii samalla vedonpoistajana johdotukselle. Radiomoduuli kannattaa sijoittaa riittävän etäälle kodin WLAN- ja mobiilireitittimistä, joiden toimintaan se saattaa aiheuttaa häiriöitä.

Radiomoduuli koteloituna
Radiomoduuli koteloituna

GitHubista löysin radiomoduulille lähes valmiin ohjelman. Ohjelma on tarkoitettu OpenHABille ja se käyttää OpenHABin REST API -rajapintaa. Home Assistantissa on myös mahdollisuus REST API:n käyttöön. Päädyin kuitenkin poistamaan OpenHAB- ja REST API -ominaisuudet koodista. Sen sijaan ohjelma kirjoittaa nyt termostaattien tiedot JSON -tiedostoon, josta ne voidaan lukee Home Assistantiin tiedosto-sensorin avulla. Muokkaamani lähdekoodi ja lyhyt ohjeistus löytyy täältä.

sensor:
 - platform: command_line
  name: olohuone_temperature
  command: "cat /home/homeassistant/.homeassistant/custom_components/knxrf/knxrfSensors.json"
  value_template: '{{ value_json["Olohuone"]["temperature"]|float }}'
  unit_of_measurement: "°C"
  scan_interval: 300
Huonetermostaatit
Huonetermostaatit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *