Uponor-termostaatit – Tietojen luentaa KNX RF -laitteilta

Uponor-termostaatit – Tietojen luentaa KNX RF -laitteilta

Talossamme on vesikiertoinen lattialämmitys, jota ohjaa Uponor Control System -järjestelmä. Järjestelmä koostuu C-56 -keskusyksiköstä, I-76 -käyttöpaneelista ja useista langattomista T-75 -termostaateista. Termostaatit lähettävät tavoitelämpötilan ja sen hetkisen lämpötilan KNX RF -protokollan avulla keskusyksikölle. Keskusyksikkö ohjaa tämän tiedon perusteella jakotukin toimilaitteita.

Uponor T-75 termostaatti
Uponor T-75 termostaatti

KNX -järjestelmän viralliset sertifioidut komponentit ovat usein kalliita. Lisäksi järjestelmän muokkaamiseen tarvitaan erillinen ohjelmista, jonka käyttölisenssi on yksityiseen käyttöön kohtuuttoman kallis. Asiaa tovin selvitellessäni löysin pienen radiomoduulin, jonka avulla termostaattien tiedot saisi luettua.

Kyseinen radiomoduuli hyödyntää Texas Instrumentsin pienitehoista CC1101 piiriä. Tällaisista radiomoduuleista on olemassa eri taajuuksille optimoituja versioita. KNX RF:n kanssa parhaiten toimii 868 MHz:n versio. Jouduin tilaamaan radiomoduulin kahdesta eri paikasta, sillä ensimmäinen Kiinasta tilattu moduuli ei toiminut. Toinen ebay:sta hankittu versio toimi sen sijaan moitteetta.

CC1101-Radiomoduuli
CC1101-Radiomoduuli

Tein radiomoduulille 3D-tulostimella lisäksi kotelon, jonka mallit voit ladata täältä. Kotelo suojaa moduulia ja toimii samalla vedonpoistajana johdotukselle. Radiomoduuli kannattaa mahdollisimman samalle korkeudelle termostaattien kanssa parhaan kuuluvuuden saavuttamiseksi.

Radiomoduuli koteloituna
Radiomoduuli koteloituna

GitHubista löysin radiomoduulille lähes valmiin ohjelman. Ohjelma on tarkoitettu OpenHABille ja se käyttää OpenHABin REST API -rajapintaa. Home Assistantissa on myös mahdollisuus REST API:n käyttöön. Päädyin kuitenkin poistamaan OpenHAB- ja REST API -ominaisuudet koodista. Sen sijaan ohjelma kirjoittaa nyt termostaattien tiedot JSON -tiedostoon, josta ne voidaan lukee Home Assistantiin tiedosto-sensorin avulla. Muokkaamani lähdekoodi ja lyhyt ohjeistus löytyy täältä.

sensor:
 - platform: command_line
  name: olohuone_temperature
  command: "cat /home/homeassistant/.homeassistant/custom_components/knxrf/knxrfSensors.json"
  value_template: '{{ value_json["Olohuone"]["temperature"]|float }}'
  unit_of_measurement: "°C"
  scan_interval: 300
Huonetermostaatit
Huonetermostaatit

4 thoughts on “Uponor-termostaatit – Tietojen luentaa KNX RF -laitteilta

 1. Moi!

  Oletko onnistunut ohjaamaan Uponorin C-56 keskusyksikköä vielä mitenkään? Esim. poissaoloajan lämpötilanpudotus?

  1. Tätä juttua kirjoitellessa asiaa selvittelin ja löysin Uponorin Viron sivustolta tietoa yhteensopivasta KNX -adapterista: https://www.uponor.ee/-/media/country-specific/estonia/download-center/indoor-climate/ufh/sales-folder/knx_adapteri_manuaal_ingliskeelne.pdf Kyseisen laitteen valmistaja on Hager ja sitä saa ostettua n. 400€ hintaan. Tuon päälle vielä KNX:n ohjelmisto-/lisenssikulut.

   Muitakin halvempia KNX-adaptereita toki saattaa löytyä, mutta en asiaa koskaan sen pidemmälle vienyt. Eli ei, en ohjaa keskusyksikköä muuten kuin sen napeista. Jos löydät fiksun tavan, niin minuakin toki sellainen kiinnostaa.

   1. Tein itse saman openhabin kautta mutta lattiatermarin LATTIA- dataa en saa pihalle. Huoneen lämpötilan ja asetetun saan tuostakin, mutta en sitä lattian minimi / tän hetkistä lämpötilaa. Onnistuuko tuolla sinun versiolla saada myös ne? Kyseessä siis uponorin huone / lattia termari T-54.

    1. Itse en lattia-antureita laittanut, vaikka putket laatan sisään asensinkin, joten en pysty testaamaan. Näkyykö lattian lämpötila Uponorin omassa keskuspaneelissa? Jos, niin se pitäisi luultavasti onnistua lukemaan myös tällä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *