Shelly Plug S ja Fibaro Wall Plug – Pienikokoiset älypistorasiat energianmittauksella

Shelly Plug S ja Fibaro Wall Plug – Pienikokoiset älypistorasiat energianmittauksella

Shelly Plug S ja Fibaro Wall Plug ovat pienikokoisia älypistorasioita joissa on myös energianmittausominaisuus. Shelly Plug S on näistä edullisempi ja se yhdistyy WiFi -verkkoon kun taas Fibaro Wall Plug on hieman arvokkaampi ja käyttää langatonta Z-Wave -verkkoa. Shelly myy tuotteitaan omassa verkkokaupassaan. Omat kappaleeni ostin Proshop -verkkokaupasta: Shelly Plug S ja Fibaro Wall Plug.

Shelly Plug S ja Fibaro Wall Plug
Shelly Plug S ja Fibaro Wall Plug

Shelly Plug S

Shelly Plug S:n yhdistäminen kotiverkkoon onnistuu helpoiten Shelly Cloud -sovelluksen avulla. Sovelluksen avulla laitetta on mahdollista käyttää ilman erillistä hubia. Käyttö onnistuu myös kotiverkon ulkopuolelta.

Shelly App Status
Shelly App Status

Laittetta on mahdollista käyttää myös täysin ilman sovellusta sen oman Web-käyttöliittymän kautta. Kodin WiFi -verkon asetusten syöttämiseksi on väliaikaisesti liityttävä laitteen omaan WiFi -verkkoon, avattava selaimeen laitteen IP-osoite (yleensä 192.168.33.1) ja syöttämällä kotiverkon SSID ja salasana Internet & Security -linkin takaa aukeavalle sivulle. Tämän jälkeen laite yhdistyy kotiverkkoon ja sen asetuksia pääsee muuttamaan syöttämällä sen saama uusi IP-osoite selaimeen.

Mongoose OS
Mongoose OS -Web-käyttöliittymä
Mongoose OS WiFi asetukset
Mongoose OS WiFi asetukset

Oletuksena Shellyn firmwarena toimii IoT -laitteille kehitetty Mongoose OS. Se on ominaisuuksiltaan monipuolinen ja sisältää mm. ajastimen, viikkoaikataulutuksen sekä erilaisia toimintoja laitteen napin ja led-valon ohjaamiseen.

Shelly Plug S perustuu ESP8266 -mikrokontrolleriin, jonka ansiosta se on helposti päivitettävissä. Laitteeseen on mahdollista asentaa eri firmwareja, kuten esimerkiksi Tasmota, ESPurna tai ESPHome. Firmwaren asennus on helpointa tehtä langattomasti laitteen OTA-ominaisuuden avulla.

Tasmotan asennus tapahtuu selaimen avulla avaamalla osoite http://shellyip/ota?url=http://dl.dasker.eu/firmware/mg2tasmota-ShellyPlugS.zip, missä shellyip on laitteen IP-osoite. Tämän jälkeen Tasmota asentuu ja laite käynnistyy uudelleen. Asennuksen jälkeen, kodin WiFi -verkon asetukset täytyy vielä syöttää uudelleen kytkeytymällä väliaikaisesti laitteen omaan WiFi -verkkoon.

Tasmota WiFi asetukset
Tasmota WiFi asetukset
Tasmota
Tasmota

ESPHomen asennusta varten Shelly Plug S:lle on tehtävä ESPHomen avulla uusi firmwaretiedosto. Tähän löytyy lähes valmis konfiguraatio, johon on muokattava vain verkkoasetukset oikeiksi. Varsinaisen päivityksen voi tehdä Tasmotan Firmware Upgrade -toiminnon avulla.

Tasmotan konsoliin syötetään tätä varten komento SetOption78 1. Tämä poistaa Tasmotan firmware-tarkastuksen, jotta muunlaisen firmwaren päivitys on mahdollista. Paluu takaisin Tasmotan pääsivulle, Firmware Upgrade -sivulla ladataan ESPHomella tehty uusi firmwaretiedosto ja klikataan Start Upgrade.

Tasmota SetOption78 1
Tasmota SetOption78 1
Tasmota Firmware Upgrade
Tasmota Firmware Upgrade

Vaihtoehtoinen tapa firmwaren päivittämiseksi on langallisesti kytkeytymällä laitteen ohjelmointipinneihin USB-TTL -sovittimen avulla. Tätä varten Shellyn pohjasta pitää avata yksittäinen ruuvi. Sisällä olevalla piirilevyllä on viisi 2.54mm jaolla olevaa pinniä. Alla olevassa kuvassa näkyy Shelly Plug S:n ohjelmointipinnit, joihin USB-TTL -sovitin kytketään. RX ja TX kytketään ristiin. Shelly Plug S:n saamiseksi ohjelmointitilaan, täytyy GPIO 0 yhdistää maahan ohjelmointilaitteen virran kytkennän ajaksi. Kytkentärimaa ei tarvinut juottaa piirilevylle. Riitti että kytkentärimaa painatti piirilevyä vasten ohjelmoinnin ajan, jotta kontakti pysyi.

USB-TTL -sovitin
USB-TTL -sovitin

Varsinainen flashauksen voi tehdä ESPHomen käyttöliittymän kautta, mikäli Shelly on siihen kytkettynä tai esimerkiksi erillisen Windows -sovelluksen avulla. Laite ei saa missään tapauksessa olla kytkettynä verkkovirtaan ohjelmoinnin aikana!

Shelly Plug S Pinout
Shelly Plug S Pinout

Firmwaresta riippumatta Shelly Plug S yhdistyy Home Assistantiin helposti. Useimmissa tapauksissa Home Assistant löytää laitteen heti kun sen kytkee kotiverkkoon. Tarvittaessa alkuperäinen Mongoose OS on myös mahdollista palauttaa mos -työkalun avulla.

Fibaro Wall Plug

Fibaro Wall Plug on kokonsa puolesta lähes identtinen Shelly Plug S:n kanssa. Suurin ero on sen käyttämässä Z-Wave -verkkoprotokollassa. Z-Waven etuna on että se on varta vasten kehitetty älylaitteita varten, eikä se ruuhkauta WiFi -verkkoa. Verkon kantama on myös hyvä, n. 100m avoimessa tilassa. Toisaalta Z-Wave tarvitsee Z-Wave hubin kuten esimerkiksi Aeotec Z-Stick:n toimiakseen.

Fibaro Wall Plugin käyttöönotto oli jopa Shellyäkin helpompaa. Z-Wave hub asetettiin paritustilaan, Wall Plug kytkettiin verkkovirtaan ja painettiin kolme kertaa nopeasti siinä olevaa nappia. Tämän jälkeen Home Assistant ilmoitti uudesta löytyneestä laitteesta.

Käytetystä integraatiosta riippumatta, molemmat pistorasiat lisäävät Home Assistantiin tarvittavan Switch -entiteetin sekä energiankulutuksen mittaamiseen käytettäviä sensoreita kuten hetkellisen tehon ja kumulatiivisen kulutuksen. Nämä sensorit voidaan edelleen lisätä esimerkiksi Home Assistantin Energia -paneeliin yksittäisten laitteiden valvontaan.

2 thoughts on “Shelly Plug S ja Fibaro Wall Plug – Pienikokoiset älypistorasiat energianmittauksella

  1. Mikä oli ajatus Shellyn firmiksen päivityksessä/vaihdoksessa? Mitä esim. Tasmotasta hyötyy verrattuna originaalifirmikseen?

    Minulla useampia Shelly Plug S:iä käytössä HA:n kanssa ja pärjää ihan kivasti orggisfirmiksellä. Tasmotaa muissa laitteissa kyllä, mutta en ole ehkä edes osannut ajatella Shellyn päivitystä Tasmotaan.

    1. Ei mitään erityisempää ajatusta. Perustoiminnot ja monet edistyneemmätkin jutut saa hoidettua millä tahansa firmwarella. Vakio firmware varmasti riittää useimmille. Pieniä eroja toki varmasti löytyy, mikä saattaa vaikuttaa firmwaren valintaan. Firmwaren valintaan voi vaikuttaa myös vaikkapa tottumiskysymykset ja vaikka se ettei halua HA:han lisätä uusia integraatioita, jos esimerkiksi Tasmota on jo käytössä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *