Spotifyn automatisointi Home Assistantin avulla

Spotifyn automatisointi Home Assistantin avulla

Spotifyn sovellus toimii oman Spotify Connect -järjestelmänsä avulla kaukosäätimenä samassa lähiverkossa olevien yhteensopivien laitteiden kanssa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä että puhelimen, tabletin tai tietokonesovelluksen avulla musiikki saadaan toistumaan esimerkiksi älykaiuttimien kautta. Spotify Connectin etuna on sen helppokäyttöisyys ja että se on heti käytettävissä sovelluksen asentamisen jälkeen.

Jos taas halutaan hallita musiikin toistoa kotiautomaatiojärjestelmän kautta, voidaan vastaava toiminnallisuus lisätä Home Assistantiin. Home Assistant tukee lukuisia erilaisia älykaiuttimia eli Home Assistantin kielellä mediatoistimia. Home Assistantissa media_player -palvelun avulla laitteen voi käynnistää, sammuttaa, säätää äänenvoimakkuutta, hallita musiikin toistoa ja niin edelleen. Home Assistant mahdollistaa myös useiden mediatoistimien ryhmittelyn, jolloin musiikki saadaan haluttaessa soimaan kaikissa laitteissa samanaikaisesti. Itselläni pääasiallisena mediatoistimena on Onkyon viritinvahvistin.

media_player:
 - platform: onkyo
  host: !secret onkyo_host
  name: Onkyo

Spotify vaatii Premium tilauksen toimiakseen Home Assistantissa. Asetusten tekeminen Home Assistantiin vaatii hieman vaivannäköä, sillä sitä varten tehdään Spotifyn Developer alustan avulla tarvittavat yksilölliset avaimet. Tärkein huomio itselleni oli Redirect URIs -määritysten tekemisessä, joka täytyy lisätä lähiverkon ip-osoitteilla ja sen jälkeisellä oikealla polulla. Oikea URI löytyy Home Assistantin virheilmoituksista, mikäli URI -määritys on väärin.

spotify:
 client_id: !secret spotify_client
 client_secret: !secret spotify_secret

Jotta musiikin toiston saa Home Assistantissa automatisoitua, tarvitaan lisäksi Spotcast -lisäosa. Sen asentaminen onnistuu helpoiten HACS:n kautta. Myös Spotcast tarvitsee toimiakseen yksilöllisiä avaimia, jotka saa ohjeiden avulla selvitettyä.

spotcast:
 sp_dc: !secret sp_dc
 sp_key: !secret sp_key

Home Assistantissa on käyttöliittymää varten oma media player -kortti. Mielestäni se on kuitenkin hieman iso eikä sitä saa muokattua mieleisekseen. Mini Media Player on vaihtoehto, jonka saa niinikään asennettua helposti HACS:n kautta.

Alla yksinkertainen esimerkki ui-lovelace.yaml:sta ja alempana kuvakaappaus lopputuloksesta. Esimerkissä on Spotcastin avulla tehdyt napit Spotifyn Daily -soittolistojen toiston aloittamiseen.

- type: custom:mini-media-player
  entity: media_player.onkyo
  hide:
   controls: true
 - type: custom:mini-media-player
  entity: media_player.spotify
  info: scroll
  artwork: cover
  hide:
   shuffle: false
   volume: true
   source: true
   power: true
   name: true
   icon: true
  shortcuts:
   columns: 3
   column_height: 20
   buttons:
    - name: Daily 1
     type: service
     id: spotcast.start
     data:
      device_name: 'Onkyo'
      uri: spotify:playlist:abcdefghijklmnopq12345
      random_song: true
      shuffle: true
    - name: Daily 2
     ...

Näillä työkaluilla Spotifyn musiikin toiston saa automatisoitua mieleisekseen. Esimerkiksi tietyn soittolistan käynnistys aamulla herättäessä tai kotiin palatessa onnistuu helposti.

Spotify ja Home Assistant
Spotify ja Home Assistant

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *