RuuviTagien paristojen vaihto ja firmwaren päivitys

RuuviTagien paristojen vaihto ja firmwaren päivitys

Mittaan RuuviTageilla saunan, kylpyhuoneen ja autotallin lämpötilaa ja ilmankosteutta. Yksi tagi on myös 3D-tulostimen kammiossa mittaamassa lämpötilan ja kosteuden lisäksi värähtelyä. Ensimmäiset tagini tilasin heti kun ne tulivat myyntiin heinäkuussa 2017 Kickstarter -kampanjan jälkeen. Nyt kolme ja puoli vuotta myöhemmin paristo loppui ensimmäisestä tagista. Melko hyvä suoritus siis. Paristo loppui saunan tagista sopivasti kesken joulusaunan lämmityksen, joten saunan lämpenemistä piti seurata perinteisestä mittarista.

Tilasin aiempien CR2477 -paristojen tilalle ruuvishopista CR2477T -paristoja, joiden pitäisi kestää paremmin korkeita ja matalia lämpötiloja. Hienona yksityiskohtana mainittakoon, että paristot olivat tyylikkäästi Ruuvi-brändättyjä paketin, sekä paristoissa olevan kaiverruksen avulla.

Kolmessa ja puolessa vuodessa on tapahtunut paljon kehitystä myös ohjelmistopuolella. Onkin hyvä ajankohta päivittää samalla tagien firmwaret. Aiemmin olin tehnyt oman firmwaren v1.x:n pohjalta, johon olin pidentänyt tietojen lähetysväliä. Tällä tavoin pariston kestoa sai hieman kasvatettua. v2.x:stä lähtien lähetysvälille on ollut valmiiksi kaksi eri vaihtoehtoa: n. 1s ja 6s. Teoreettinen pariston kesto on näille vastaavasti neljä ja kuusi vuotta.

Kirjoitushetkellä uusin virallinen firmware on yli vuoden vanha v2.5.9. 1.x:ään verrattuna se lähettää myös tiedot pariston jännitetasosta. Tämän avulla voin automatisoida ilmoituksen pariston vaihtotarpeesta. Saatavilla on myös kehitysvaiheessa oleva v3.x firmware, joka tallentaa mittaustietoja 12 päivän ajalta tagin muistiin, josta ne voidaan myöhemmin lukea. Kyseinen ominaisuus saattaa lyhentää pariston käyttöikää.

Firmwaren päivitys on helppoa. Ainoa ongelma yhden tagin kanssa oli kun en saanut asetettua sitä bootloader -tilaan. Firmwaressa on ilmeisesti varmistus, ettei päivitystä voi tehdä, mikäli pariston jännite on liian alhainen. Uuden pariston vaihto ennen firmwaren päivitystä auttoi. Seurasin virallista ohjetta, joka menee iPhonella tehtäessä suomeksi kutakuinkin näin:

  1. Asenna nRF Connect -sovellus puhelimeesi
  2. Aseta RuuviTag bootloader -tilaan pitämällä B-nappi pohjassa ja paina samanaikaisesti R-nappia. Punainen LED syttyy
  3. Avaa puhelimen selaimella haluttu firmwarepaketti. Esim. v2.5.9
  4. Avaa firmwarepaketti nRF Connect sovelluksella
  5. Valitse ”Scan” nRF Connectissa, etsi listalta ”RuuviBoot” ja valitse ”Connect”
  6. Selaa näkymää oikealle DFU -välilehdelle. Valitse listalta lataamasi firmwarepaketti ja paina ”Start”. Odota kunnes päivitys on valmis ja RuuviTag käynnistyy uudelleen
nRF Connect, RuuviTagin firmwaren päivitys
nRF Connect, RuuviTagin firmwaren päivitys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *