PowerCalc – Kodin laitteiden energiankulutuksen seurantaa Home Assistantilla

PowerCalc – Kodin laitteiden energiankulutuksen seurantaa Home Assistantilla

Tietyt älylaitteet tarjoavat tietoja energiankulutuksestaan. Toinen helppo vaihtoehto on liittää mitattava laite energiakulutusta mittaavaan älypistorasiaan. Jos näitä vaihtoehtoja ei ole käytettävissä, voidaan Home Assistantin avulla käyttää helppokäyttöistä ja monipuolista PowerCalcia.

PowerCalc on Home Assistantiin HACS:n kautta asennettava lisäosa. Asennuksen jälkeen lisäosa löytää tuetut laitteet esimerkiksi älypistorasiat ja älylamput automaattisesti. Tuettujen laitteiden lisäksi, PowerCalcin avulla voi tehdä virtuaalisen energiasensorin käytännössä mille tahansa kodin laitteelle, oli siinä älyä tai ei.

PowerCalcin käyttö ja ominaisuudet on dokumentoitu esimerkillisesti. Se tarjoaa useita erilaisia tapoja virtuaalisten energiasensoreiden tekoon. Tuettujen laitteiden energiankulutuksen arviointi on näistä tavoista tarkinta. Järjestelmä sisältää valmiit energiaprofiilit laitteiden eri käyttötilanteiden mukaan. Esimerkiksi älyvalojen energiankulutukseen vaikuttaa valon kirkkaus ja värisävy.

Toinen hieman yksinkertaisempi tapa mitata kulutusta on kiinteän tehoon perustuen. Jos esimerkiksi tunnetaan laiteen ottoteho normaalikäytössä ja valmiustilassa, voidaan sille tehdä PowerCalcin avulla sensori:

 - entity_id: media_player.televisio
  fixed:
   power: 80
  standby_power: 0.3
  name: TV

PowerCalc mahdollistaa myös sellaisten laitteiden energiankulutuksen seurannan, jotka eivät ole Home Assistantiin yhdistettynä. Esimerkiksi jääkaappi ja pakastin kuluttavat keskimäärin saman verran energiaa joka päivä. Tällaisille laitteille voidaan lisätä Daily Fixed sensori:

 - name: Jääkaappipakastin
  daily_fixed_energy:
   value: 2.1

Eri laitteita voidaan myös ryhmitellä suuremmiksi kokonaisuuksiksi. On mielekkäämpää mitata yhden huoneen valaistusta kokonaisuutena kuin erikseen yksittäisiä valoja:

 - create_group: Olohuoneen valaistus
  entities:
   - entity_id: light.sohvaryhman_valo1
   - entity_id: light.sohvaryhman_valo2
   - entity_id: light.sohvaryhman_valo3
   - entity_id: light.sohvaryhman_valo4

Muita tapoja arvioida laitteen kulutusta PowerCalcin avulla on esimerkiksi lineaarisesti muuttuvaan arvoon perustuen sekä tallennettuun tietoon perustuen. Myös WLED:lle on oma tapa arvioida energian kulutusta.

PowerCalc tekee konfiguraation määrittelyn perusteella automaattisesti energiasensorit, jotka voidaan lisätä Home Assistantin Energia-paneeliin.

Energiapaneelin yksittäiset laitteet
Energiapaneelin yksittäiset laitteet

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *