Nilan EC9 lattialämmityksen ohjaus Shelly Pro 1 ohjelmoitavalla releellä

Nilan EC9 lattialämmityksen ohjaus Shelly Pro 1 ohjelmoitavalla releellä

Vanha Nilan EC9 poistoilmalämpöpumppu vaihtui pakon sanelemana uuteen. Vanhassa laitteessa ilmeni muutama vika, joita ei kannattanut enää korjata. Uudessa EC9:ssä on vanhaan verrattuna mm. ruostumattomasta teräksestä valmistettu lämminvesivaraaja, itsesäätyvä kiertovesipumppu, ilmankosteusanturi, lattialämmityksen puolijohdereleet ja kosketusnäyttö (HMI) laitteen ohjaamiseen.

Nilan EC9
Nilan EC9

Vanhaan koneeseen olin vaihtanut joitakin vuosia sitten CTS 602 ohjainkortin, mikä uudessa tuli vakiona. Kortti mahdollistaa laitteen ohjaamisen Modbus-väylän avulla. Vanhaan laitteeseen olin tehnyt Home Assistantin avulla automaatiot esimerkiksi kosteusperustaiseen ilmanvaihdon tehostukseen sekä lattialämmityksen ohjauksen pörssisähkön hinnan mukaan. Uudessa laitteessa tehostus ilmankosteuden mukaan onnistuu suoraan ilman erillisiä virityksiä.

CTS 602 asennettuna
CTS 602 asennettuna vanhaan EC9:iin

Laitteen lattialämmitystä ei ole mahdollista ohjata suoraan Modbus-väylän kautta. Vanhassa koneessa pörssisähkön hinnan mukaan tapahtuva lattialämmityksen päälle- ja poiskytkentä toteutettiin ”näppäilemällä” ohjauspaneelin näppäimiä Modbus-väylän avulla, keskuslämmitys-valikon kautta, kytkemällä toiminto päälle tai pois. Uudessa kosketusnäytöllisessä mallissa tätä mahdollisuutta ei enää ole, joten lattialämmityksen ohjaamiseen piti keksiä jotain muuta.

Uusi HMI- ja vanha CTS 600-ohjauspaneeli
Uusi HMI- ja vanha CTS 600-ohjauspaneeli

Laitteen lattialämmityksestä huolehtii 3x3kW sähkövastukset. Jokaista vaihetta ohjataan tarpeen mukaan puolijohdereleillä. Releiden kytkentäsignaalia hallitsemalla olisi mahdollista estää laitteen oma logiikka ja ohjata lattialämmitystä haluamallaan tavalla. Toiminnallisuus saadaan lisäämällä kytkin tai esimerkiksi ohjelmoitava rele alla olevan kytkentäkaavion mukaiseen paikkaan.

Nilan lattialämmityskytkentä
Nilan lattialämmityskytkentä

Oma valintani oli Shelly Pro 1, joka on DIN-kiskoon kiinnitettävä ohjelmoitava rele. Sen ominaisuuksiin kuuluu mm. WiFi-, Bluetooth- ja Ethernet-yhteydet, sisäänrakennetut skriptit ja yhteensopivuus Home Assistantin kanssa. Ethernet-yhteydestä on erityisesti hyötyä mikäli WiFi-yhteys ei laitteen metallikoteloinnin vuoksi toimi luotettavasti.

Shelly Pro 1
Shelly Pro 1

CTS 602 -ohjainkortin oikealla puolella on lyhyt DIN-kiskon pätkä, johon Shellyn sai näppärästi mahtumaan. DIN-kiskon reunaan laitoin vielä päätystopparin, jotta rele ei pääse liikkumaan paikoiltaan.

Shelly Pro 1 asennettuna
Shelly Pro 1 asennettuna

Shelly Pro 1 ilmestyi Home Assistantin käyttöön heti kun sen oli yhdistänyt kotiverkkoon. Muutin Home Assistantin vanhoihin lattialämmityksen automaatioihin päälle- ja poiskytkennän Shellyn kytkemäksi. Muita muutoksia en tässä vaiheessa järjestelmään tehnyt.

8 thoughts on “Nilan EC9 lattialämmityksen ohjaus Shelly Pro 1 ohjelmoitavalla releellä

 1. Moro,

  Minulla on vastaava laite ja haluttaisi tehdä optimointi lattialämmitykseen pörssisähkön halvimpien tuntien mukaan. Olen melko kuutamolla, että mistä pitäisi aloittaa. Olisiko mahdollista koota tähän stepit kuinka edetä?

  1. Stepit on lyhyesti ensin pystyä ohjaamaan lattialämmitystä, kuten esimerkiksi tässä kirjoituksessa esitellyllä tavalla. Sen jälkeen pörssisähköohjaus haluamallasi logiikalla. Täällä on esitelty joitakin ajatuksia. Shellyyn saa myös suoraan skriptejä, jolloin Home Assistantia ei tarvita lainkaan.

   1. Pystyykö releellä ohjata myös menoveden min ja max arvoja?

    1. Ei pysty. Rele on vain erillinen kytkin, joka tässä tapauksessa joko estää tai sallii Nilanin lattialämmityksen toiminnan kokonaan.

 2. btw tämän pystyy tekemään myös rekisterin 1801:n kautta. Kontrolloi lattilämmityksen vastuksia ja toki myös pumppua.
  Itsellä pumppu säädetty aina kiertämään riippumatta mitä ohjain sanoo joten ei sinällään ongelma laittaa koko lämmitys pois.

  1. Mielenkiintoista. Mistä löysit tuon rekisteri 1801:n toiminnan, koska ainakaan Nilanin rekisterilistassa, mikä minulla on, ei siitä ole mainintaa? Toimiiko tuo ns. pääkytkimenä, eli nilanin oma logiikka ei sitä muuttele omin päin?

   Itsellä myös pumppu jatkuvasti päällä, eikä nuo nykyiset kiertovesipumput kovin paljoa sähköä kulutakaan.

   1. Juu toimii pää kytkimenä
    Arvot sille on
    0=Only Pump motion and freze secure,
    1=Always central heating,
    2=Only central heating when room temperature low
    Sen jos heittää 0:aan niin itellä ainakin kaikki vastukset sammuu jos oli jotain päällä. Näkee suoraan pihtimittareiden kautta. Tämän löysin nilanin CTS602 with HMI350T Modbus Version 22 speksistä. päivätty 8.1.2021. Oma Modbus versio tosin näyttää olevan 19 mutta siinäkin toimii. Tuon kun yhdistää sit supplymin (1802) ja supplymax (1803) arvoihin niin voi ns pakottaa lämmitystä halvempien sähköjen mukaan. Tuolla on myös toi puppumode mutta itsellä kans suoraan pumpulta pakotettu 1:lle.

    1. Kiitokset tiedosta! Erikoisen tästä tekee myös se että Nilanin tuki ei tätä maininnut kun aiemmin kyselin onko ModBusin avulla mahdollista ohjata lattialämmitystä. Pitääpä testata.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *