Sähkönkulutuksen seurantaa

Sähkönkulutuksen seurantaa

Etäluettava sähkömittari löytyy tätä nykyä käytännössä jokaisesta taloudesta. Niiden ansiosta moni sähköyhtiö tarjoaa myös mahdollisuuden sähkönkulutuksen seurantaan nettisivuillaan. Tiedot näissä palveluissa päivittyvät yleensä kerran vuorokaudessa, joten täysin reaaliaikaisesta seurannasta ei voida puhua.

Sähkömittari
Sähkömittari

Fortum tarjoaa omassa verkkokaupassaan sähkönkulutuksen reaaliaikaisen seurannan mahdollistavaa Fortum Kotinäyttöä suolaiseen, lähes 200€ hintaan. Laitteisto koostuu sähkömittarin kulutuslediin kiinnitettävästä langattomasta lähettimestä sekä näytöstä, josta kulutusta voi seurata. Erillinen näyttö on mukava ominaisuus, mutta toisaalta laitetta ei saa kovinkaan helposti integroitua kotiautomaatiojärjestelmään.

Oman taloni sähkömittari on ulkona n. 10m päässä talosta, erillisessä metallisessa kaapissa. Langallinen anturi ei siis tullut kyseeseen. Lisäksi mittarin etäisyys talosta ja metallinen kotelo aiheutti haasteita langattomalle tiedonsiirrolle. Testasin yhteyttä laittamalla langattoman Sonoff -kytkimen kaappiin. Yhteys lakkasi toimimasta heti kun sähkökaapin oven laittoi kiinni.

Aikani vaihtoehtoja selviteltyäni löysin mysensors.org -sivuston ja sieltä artikkelin sähkömittarin valopulssien laskemiseksi. Tarvittavan fotodiodilla toimivan anturin tilasin tällä kertaa Suomesta. Kehitysalustaksi valitsin Wemos D1 mini Pro:n koska siinä on liitin ulkoiselle antennille paremman lähetystehon saavuttamiseksi.

LM393 Valoanturi
LM393 Valoanturi

Oletuksena Wemos D1 mini Pro käyttää piirilevyllä olevaa keraamista antennia. Jotta ulkoisen antennin saa käyttöön, täytyy piirilevyllä oleva pieni 0Ω pintaliitosvastus juottaa irti ja kääntää 90 astetta. Komponentin sai kolvin ja pinsettien avulla irti, mutta sen juottamista takaisin en edes yrittänyt, vaan juotitin tinasillan piirilevyn kontaktien väliin.

Wemos D1 mini Pro ja ulkoinen antenni
Wemos D1 mini Pro ja ulkoinen antenni

Wemosiin ladataan tarvittava ohjelma Arduino IDE:llä. Ohjelma on MySensors Energy Meter 1.0 muokattuna niin että tiedot lähetetään Home Assistantin MQTT-palvelimelle. Home Asissistantin configuration.yaml -tiedostoon lisätään rivit:

mysensors:
 gateways:
  - device: mqtt
   persistence_file: '/home/homeassistant/.homeassistant/mysensors.json'
   topic_in_prefix: 'mygateway1-out'
   topic_out_prefix: 'mygateway1-in'
 version: '2.0'

Virtansa laite saa USB-laturista, jolle löytyi pistorasia sähkökaapin sisältä. Koko komeuden koteloin tavalliseen kannelliseen IP65 sähkörasiaan. Sähkörasian pohjalle liimasin pari supermagneettia, joiden avulla rasian sai kiinnitettyä sähkökaapin yläosaan. Anturin fotodiodin juotin irti piirilevyltä, jotta sen sai parinkymmenen sentin pituisen johdon päähän ja sijoitettua sähkömittarin ledin eteen. Laitteen ulkoisen antennin vedin sähkökaapin seinän läpi sen ulkopuolella olevaan muovikoteloon, johon sähkömittarin omakin antenni oli vedetty.

Kuva asennuksesta
Kuva asennuksesta

Laitteen kuuluvuus ulkoisella antennilla on reitittimen mukaan erinomainen. Laite lähettää hetkellisen tehon ja kumulatiivisen kulutuksen 20 sekunnin välein Home Assistantille. Kumulatiivinen sähkönkulutus lasketaan laitteen kytkemisestä alkaen, mikä ei ole sellaisenaan kovin käyttökelpoinen. Jatkokehityssuunnitelmissa on lisätä Home Assitantiin tiedot kulutuksesta sekä kuluvalta että edelliseltä päivältä, viikolta kuukaudelta ja vuodelta.

Sähkön kulutus
Sähkön kulutus

9 thoughts on “Sähkönkulutuksen seurantaa

 1. Kiitos, aivan mahtava ja inspiroiva blogi! Oletko mahdollisesti julkaissut tai voisitko julkaista MySensors Energy Meteristä muokkaamaasi versiota?

   1. Kiitos kirjoituksesta ja koodista! Totesin että uusimmassa ESP core versiossa koodi vaatii ”ICACHE_RAM_ATTR” käskyn, muuten tulee erroria. Laitoin pull requestin githubissa.

    1. Eipä tuota koodia ole tullut päivitettyä käyttöönoton jälkeen. Täytyypä testata ja hyväksyä tuo muutos. Kiitos!

 2. Vahvistan Mikon havainnon, ICACHE_RAM_ATTR on tarpeen täälläkin. Kiitos Mikko!

  1. Tämä muutos on nyt viimein hyväksytty. Itsellä oli sen verran vanhat kirjastot vielä käytössä ettei herjaa aiemmin tullut.

 3. Moi

  Eihän sulla ole kuvia tästä setupista. Näkis vähän kiinnityksiä jne..

  Pitäs itellekkin viritellä 2 kpl toinen ilpin pulssiseurantaa varten ja toinen sitten kokonais sähkökulutusta varten.

  1. Lisäsin juttuun kuvan asennuksesta. Klikkaamalla kuva aukeaa isommaksi. Fotodiodi on reikävanteesta taivutetun varren päässä olevan kumiholkin sisässä. Reikävanne on kiinni sähkökaapin kyljessä supermagneetilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *