Edullinen valvontakamera Home Assistantiin

Edullinen valvontakamera Home Assistantiin

Kotiimme muutti syksyllä kääpiöluppakorvakani, joka sai työhuoneen majapaikakseen. Kani saa olla huoneessa aina vapaana, silloinkin kun kukaan ei ole kotona. Kanin touhuja paremmin seurataksemme, hankin tutusta kiinalaisesta verkkokaupasta Xiaomi Mijia Dafang Wifi IP-kameran, joka maksoi vain noin 35€.

Xiaomi Mijia Dafang
Xiaomi Mijia Dafang

Kamera on hintaansa nähden laadukas. Siinä on pan- ja tilt-toiminnot, yökuvaustila ja IR-ledit, kaiutin ja mikrofoni sekä 1080p tarkkuus muutamia ominaisuuksia mainitakseni. Tärkein ominaisuus on kuitenkin liitettävyys Home Assistantiin epävirallisen firmwaren avulla.

Firmwaren päivitys tehdään kahdessa vaiheessa: Ensin päivitetään kameran bootloader, jotta se lukisi varsinaisen firmwaren MircoSD -kortilta. Uuden bootloaderin tiedosto kopioidaan MicroSD -kortille ja kamera käynnistetään kortin kanssa laitteen reset -nappi pohjassa. Kamera on ilmeisen nirso MicroSD -kortin suhteen. Sain bootloaderin päivityksen kuitenkin onnistumaan ohjeiden avulla muutaman yrityksen jälkeen.

Tämän jälkeen varsinaisen firmwaren tiedostot kopioidaan SD-kortille ja kamera käynnistetään uudelleen. Kameran asetuksia pääsee sen jälkeen muuttamaan osoitteessa https://dafang/ tai SSH-yhteyden kautta. On hyvä myös huomioida että valmistaja voi jossain vaiheessa estää epävirallisten päivityksien asentamisen uusiin kameroihin. Tämän voi kuitenkin estää rajaamalla kameran pääsyn internetiin.

Firmwaren päivityksen jälkeen kameran saa kytkettyä Home Assistantiin MQTT-protokollan tai kameran oman CGI-rajapinnan avulla. Valitsin CGI-rajapinnan Home Assistantia pyörittävän Raspberry Pi:n rajallisen tehon vuoksi. Tätä varten kameralle tehdään oma tiedosto packages -hakemistoon. Kameran viimeisin konfiguraatiotiedosto löytyy nyt myös GitHubin repositorystani.

camera:
 - platform: generic
  name: Työhuone
  username: !secret dafang_username
  password: !secret dafang_password
  authentication: basic
  still_image_url: !secret dafang_url
  verify_ssl: false
  framerate: 1

shell_command:
 dafang_motor_up: !secret dafang_motor_up
 dafang_motor_down: !secret dafang_motor_down
 dafang_motor_right: !secret dafang_motor_right
 dafang_motor_left: !secret dafang_motor_left
 dafang_motor_reset: !secret dafang_motor_reset
 dafang_nightvision_on: !secret dafang_nightvision_on
 dafang_nightvision_off: !secret dafang_nightvision_off

script:
 dafang_motor_up:
  sequence:
   - service: shell_command.dafang_motor_up
 dafang_motor_down:
  sequence:
   - service: shell_command.dafang_motor_down
 dafang_motor_right:
  sequence:
   - service: shell_command.dafang_motor_right
 dafang_motor_left:
  sequence:
   - service: shell_command.dafang_motor_left
 dafang_motor_reset:
  sequence:
   - service: shell_command.dafang_motor_reset
 dafang_nightvision_on:
  sequence:
   - service: shell_command.dafang_nightvision_on
 dafang_nightvision_off:
  sequence:
   - service: shell_command.dafang_nightvision_off

Yllä olevat rivit saavat kameran kuvan päivittymään Home Assistantissa kerran sekunnissa. Lisäksi halutuille kameran toiminnoille kuten kääntelylle ja yökuvaustilalle tehdään komentorivi-skripti esim:

curl -k -u <tunnus>:<salasana> https://dafang/cgi-bin/action.cgi?cmd=motor_up

Home Assistantin lisäksi kameran liikkeentunnistusiominaisuutta hyödynnetään still-kuvien tallentamisessa. Laite tallentaa automaattisesti kuvan NAS-palvelimella olevaan hakemistoon aina liikettä havaitessaan. Halutessaan kameraan voi ottaa myös suoran yhteyden VLC-playerin tai muun RTSP-protokollaa tukevan videosoittimen avulla. Tällöin kuva päivittyy 30 kertaa sekunnissa äänen kanssa.

Dafang
Xiaomi Mijia Dafang

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *