Futurehome Water Leak Sensor – Vesivuotoanturi anturikaapelilla

Futurehome Water Leak Sensor – Vesivuotoanturi anturikaapelilla

Aiemmin olin rakentanut oman kosteushälyttimen mittaavalla anturikaapelilla keittiön kaappien sokkelin taakse tarkkailemaan astianpesukonetta, allaskaappia ja jääkaappipakastinta vesivuodon varalta. Mittaavalla anturikaapelilla varustettu anturi huolehtii isommasta alueesta kuin yksittäistä pistettä mittaava anturi.

Uutena kohteena oli nyt Nilan EC9-poistoilmalämpöpumpun kondenssiallas. Kondenssiallas voi ylitäyttyä mikäli sen poistoletku on tukkeutunut. Ylitäyttyminen voi vaurioittaa laitetta. Vaatimuksena vesivuotoanturille oli että siinä olisi mittaava kaapeli sekä sisäänrakennettu summeri.

Futurehome vesivuotoanturi
Futurehome vesivuotoanturi

Anturiksi valikoitui Futurehomen vesivuotoanturi. Siinä on punottu anturikaapeli, joka kastuessaan aiheuttaa hälytyksen. Tarvittaessa kaapelia voidaan jatkaa tavallisella stereoäänikaapelilla, jossa on 3,5mm liittimet. Laite toimii itsenäisesti mutta se on myös yhdistettävissä Z-Wave -verkkoon ja sitä kautta Home Assistantiin. Kosteusmittauksen lisäksi laite mittaa lämpötilaa ja ilman suhteellista kosteutta.

Kiinnitin laitteen kaapelin kondenssialtaan reunaan nippusiteillä niin että kaapeli on hieman altaan pohjaa korkeammalla. Näin normaali kosteus kondenssialtaassa ei vielä anna hälytystä. Itse laitteen sijoitin poistoilmasuodattimen alapuolelle, josta siihen on helppo päästä käsiksi esimerkiksi paristoa vaihdettaessa.

Kosteusanturin asennus, Nilan
Kosteusanturin asennus, Nilan

Anturin yhdistäminen Home Assistantiin oli helppoa. Home Assistantin Z-Wave integraation kautta lisättiin uusi laite ja anturi asetettiin yhdistämistilaan painamalla siinä olevaa nappia kolme kertaa nopeasti peräkkäin.

Kosteusanturi, Home Assistant
Kosteusanturi, Home Assistant

2 thoughts on “Futurehome Water Leak Sensor – Vesivuotoanturi anturikaapelilla

  1. Tälläinen tuli mieleen kun tuossa laitteessa häiritsee. Onko tuossa Nilan EC9 jotain konstia kun huomannut että kun takkakytkin aktivoitu niin sisääntuleva ilma on ihan sairaan kylmää. Saako tuolle jollain asetuksella jotain tehtyä ?

    1. Takkakytkimen tarkoitushan on säätää ilmanvaihto ylipaineiseksi että takka vetäisi paremmin erityisesti takan sytytyksen aikana. Yleensä tämä tehdään nostamalla tulopuhaltimen nopeutta. Talvikylmällä kone ei kuitenkaan jaksa lämmittää suurempaa tuloilman määrää riittävän nopeasti kuten itsekin totesit. Ylipaine saadaan myös jos vaihtoehtoisesti pudotetaan poistopuhaltimen nopeutta. Eli kokeile vaihtaa etäkäyttökytkimen asetuksista poistoilmapuhallin normaalinopeutta pykälää pienemmälle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *