NILAN EC9 -Poistoilmalämpöpumpun päivitys, osa 1

NILAN EC9 -Poistoilmalämpöpumpun päivitys, osa 1

Taloni poistoilmalämpöpumppu Nilan EC9 on varustettu CTS 600 ohjaimella. Vuonna 2015 Nilan toi markkinoille uuden mallin, jonka CTS 602 ohjain mahdollistaa laajemmat lisävarusteiden kytkennät ja etäohjauksen. Nyttemmin Nilan on tuonut markkinoille päivityspaketin, jonka avulla myös vanhemmat CTS 600 ohjaimilla varustetut laitteet voivat saada lisää ominaisuuksia.

Päivityspakettiin kuuluu itse CTS 602 ohjain, kolme kappaletta lämpötila-antureita sekä kuusi kappaletta relelähtöjä sisältävä laajennuskortti. Ylimääräisiä relelähtöjä tarvitaan EC9:n vesikiertoisen lämmityksen kytkennässä. Lisävarusteena on saatavilla myös kosteus- ja hiilidioksidianturit, joiden avulla laite on mahdollista saada tehostamaan ilmanvaihtoa automaattisesti.

CTS 602 Päivityspaketti
CTS 602 Päivityspaketti

Päivitysurakka kannattaa aloittaa kirjaamalla laitteen asetukset talteen ennen ohjaimen vaihtamista. Tämän tein yksinkertaisesti laitteen käyttöpaneelin kautta käymällä jokaisen valikon läpi ja kirjaamalla tiedot paperille. Vanha käyttöpaneeli pysyy päivityksessä ennallaan.

Ennen mitään muutoksia, ohjaimesta kannattaa ottaa varmuuden vuoksi myös hyvät valokuvat, joista voi tarkistaa tarvittaessa mikä johdin on mennyt mihinkin. Tarvittaessa johtimet voi myös merkitä esimerkiksi teipillä.

CTS 600
CTS 600

Seuraava vaihe oli kiinnittää uudet lämpötila-anturit oikeisiin paikkoihin ja reitittää niiden johtimet ohjaimen luokse. Antureiden sijoittelulle löytyy periaatekuvat ja selitykset uudemman EC9:n ohjeesta. CTS 600:n ja 602:n kytkentäkaavioita vertailemalla huomataan että uudet lämpötila-anturit ovat: T6 Höyrystinanturi, T2 Tuloilman anturi ja T10 Huoneanturi. T6:n kiinnitin nippusiteillä höyrystinpatterin putkilenkkiin ja päälle laitoin solukumieristeen. T2:n työnsin CTS:n asennustilan vasemmassa reunassa olevan läpiviennin läpi lauhdutinpatterin taakse. T10:n paikka löytyi poistoilmasuodattimen alapuolelta. T6:n ja T10:n johtimet mahtuivat säätimen tilaan oikean reunan ylimmästä läpiviennistä.

Lämpötila-antureiden johdotus
Lämpötila-antureiden johdotus

CTS 602:n ja laajennuskortin kaikki hyppylangat kannattaa kiinnittää valmiiksi ennen kuin alkaa varsinaiseen ohjaimien vaihtopuuhaan. Samoin voi kiinnittää myös tarpeelliset liittimet johtojen haaroittamiselle. Haaroittamiseen kannattaa käyttää laadukkaita esimerkiksi Wago 221 -sarjan liittimiä.

CTS 602 ja laajennuskortti hyppylangat asennettuna
CTS 602 ja laajennuskortti hyppylangat asennettuna

CTS 602:n laajennuskortti on mahdollista liittää suoraan CTS 602:n päälle. Tällöin ohjaimen kiinnittämiseen on käytettävä matalia välikkeitä, jotta koko komeus mahtuisi asennustilaansa. Laitoin piirilevyn taakse lisäksi eristävän muovikalvon koska piirilevy tulee lähelle metallista pintaa. Kiinnittämisessä pystyi hyödyntämään yhtä CTS 600:n vanhoista kiinnitysrei’istä. Lisäksi varmistin kiinnityksen muutamasta kohdasta tarrajalustaisilla välikkeillä. Tarpeettomat tyhjäksi jääneet vanhat kiinnitysreiät teippasin umpeen.

Luonnollisesti ennen kytkentöjä, laite on tehtävä virrattomaksi irrottamalla pistotulppa pistorasiasta. Virrattomuuden voi varmistaa esimerkiksi yleismittarilla. Kytkentää varten tarvitaan sekä CTS 600:n että CTS 602:n kytkentäkaaviot. Kytkentäkaavioita vertailemalla selviää mikä johdin kytketään mihinkin liittimeen. Johtimet CTS602:n yläreunan liittimiin ylettyivät sellaisenaan. Alareunan liittimiä varten muutamia johtimia piti jatkaa kaksinapaisten Wagojen avulla. Kytkennät on vähintään tarkastutettava ammattilaisella ennen virran uudelleenkytkentää. Jos olet epävarma, kannattaa koko työ jättää asiantuntevalle sähkö-/automaatioasentajalle.

CTS 602 asennettuna
CTS 602 asennettuna

Ensimmäisellä käynnistyskerralla seinäpaneeli kysyy kielivalinnan ja laitten tyypin. Nuolinäppäimillä valitaan kieli ja oikea tyyppi (löytyy laitteen tyyppikilvestä: esim. VP 18cek = EC9) ja hyväksytään enterillä. Laitteen asetukset voi tämän jälkeen palauttaa aikaisemmin tehtyjen muistiinpanojen pohjalta.

Seuraavassa jutussa käydään läpi laitteen kytkentä etäohjausta varten, testataan Modbus -väylän toiminta ja yhdistetään laite Home Assistantiin.

9 thoughts on “NILAN EC9 -Poistoilmalämpöpumpun päivitys, osa 1

 1. Erinomaisesta blogistasi innostuneena itselläkin suunnitteilla CTS 600 -> CTS 602 päivitys. Saitko CTS 602 päivityspaketin mihin hintaan ja tilasitko sen suoraan Nilanilta?

  1. Kiitos kommentista! Nilanilta tilasin suoraan. Pyysin tarjouksen sähköpostitse, mikä oli kyllä jonkin verrankin edullisempi kuin listahinta. Tarkkaa summaa en nyt muista.

 2. Kiitos tiedoista. Sain tarjouksen, vähän alle tonnin luokkaa. Taidan yrittää metsästää jonkun käytetyn Nilan EC9 vm. 2014-> ja siitä tarvittavat kilkkeet varaosina. Vai poikkeaako tämä ”päivityspaketti” jotenkin tehdasasenteisesta CTS602:sta?

  1. Uskoisin että päivityspaketti ei eroa ollenkaan tehdasasenteisesta CTS 602:sta. Kannattaa varmistaa että saat emokortin lisäksi relekortin, jotta saat lattialämmityskattilan kytkettyä sekä ylimääräiset lämpötila-anturit. Kaikki tarvittavat romppeet näkyvät artikkelin ensimmäisessä kuvassa.

   Lämpötila-anturit toki saanee tarvittaessa tehtyä itsekin juottelemalla komponentin johdon päähän. Kyseessä on jokin NTC-vastus, mutta tarkkaa tyyppiä en osaa sanoa.

   1. Nyt kun olet vähän enemmän pelannut tämän Nilanin kanssa, niin mitäs mieltä olisit tällaisesta 🙂

    Eli itsellä myös tuo vanhempi CTS 600 malli, joten etähallinta ei onnistu ilman päivitystä. Ohjekirjan perusteella T1 lämpötila-anturia käytettäisiin vain lämmityskattilan käyräajoon sekä varmistamaan, ettei viilennystoiminto mene päälle jos ulkona on liian viileää.

    Koska tuo lämpötila-anturi on jokin NTC vastus, voisi sitä helposti huijata kytkemällä sopiva vastus rinnalle, jolloin Nilan luulisi ulkona olevan lämpimämpää kuin mitä oikeasti on.

    Excelöin hiukan Nilanin 2-käyrän ja tuollaisen netistä löytämäni aika perus NTC vastuksen lämpötila/resistanssi taulukon ja laskin sitten mitä jos laittaisi rinnalle 68kOhm vastuksen.

    Sen perusteella nuo NTC vastuksen ja Nilanin 2-käyrä kohtaa aika kivasti ja vastuksella saataisiin huijattua juuri sopiva lämpötila-ero joka tarkoittaisi menoveden lämpötilassa aika tarkkaan tasaista -3C pudotusta.

    Ideana olisi siis pörssisähkön halvoilla tunneilla ajaa lattialämmitystä tuon käyrän mukaisesti (tai siirtymällä hiukan pelaamalla tarpeen mukaan) ja sitten kalliiden tuntien aikana kytketään tuo vastus anturin rinnalle Raspberry Pi:n ohjaaman releen avulla, jolloin menoveden haluttu lämpötila tippuisi 3-astetta. (Vastusta pienentämällä voidaan saada vielä suurempikin tiputus aikaan)

    Eli halpojen tuntien aikana yritettäisiin hiukan varata sinne betonilattiaan sitä lämpöä ja sitten kalliiden tuntien aikana ylläpidettäisiinkin pienempää tasaista lämpöä, joka toivottavasti kuluttaisi huomattavasti vähemmän sitä energiaa, mutta pitäisi sen lämmön kuitenkin tasaisena ja lattia ei viilenisi niin paljon kovien pakkastenkaan aikana, jotta taas sitten halpojen tuntien aikana voidaan kerätä energiaa talteen.

    Tämän lisäksi nyt on jo kytketty Raspberry Pi ohjaamaan relettä, joka taas ohjaa kontaktorin kautta lattialämmityksen kokonaan pois esim. niiden ihan kaikkein kalleimpien piikkituntien ajaksi.

    1. Hienoa ajatusta ideassasi. En nyt näe mitään syytä miksi tuo ei voisi toimia. Halpa ja helppo kokeilla laittaa vastus paikoilleen ja katsoa paneelista muuttuiko lämpötila.

     Betonilattia varaa lämpöä kyllä hyvin. Nyt syksyn keleillä olen lämmittänyt lattiaa pörssisähkön mukaan päivän kymmenenä halvimpana tuntina ja muuna aikana se on ollut pois päältä kokonaan. Asumismukavuudessa ei näillä lämpötiloilla ole vielä huomannut mitään eroa.

 3. Hei, mielenkiintoinen postaus. Mulla oli ennen CTS600 mutta 12 vuoden jälkeen flektit huutaa, etäohjausta ei saa ja ainainen magnesiumin vaihto alkoi nyppiin.

  Siis korvasin koko vehkeen uudella 602/HMI:llä mutta yksi asia yli muiden harmittaa. T10 on sijoitettu kanavaan ja jos pitää saunassa lämpöä palautuu Nilanille helpolla 30-35c ilmaa joka sekoittaa koneen kun lämpöä on ehkä 22. Ennen T10 oli seinässä kaukana
  poissa antaen todellisen luvun. Sain Nilanilta uuden anturin mutta eivät kertoneet missä se uuden 602:n T10 on piirikortissa että sen voi ottaa irti ja laittaa ihan huonetilaan. tämä uusi jota ei hämää tuo paluuilman liika lämpö. Kuva olis mahtava.

  1. Flektit ovat itselläkin pitäneet välillä meteliä, mutta laakereiden (SKF – 626 2Z) vaihto on auttanut.

   T10:n paikka löytyy asennusohjeen kytkentäkaaviosta: T10

 4. Kommentoidaan tänne jos sattuisi auttamaan jotain muuta jatkossa. Tein päivityksen 2013 vuoden VP18C laitteeseen, joka siis on EC puhaltimilla. Järjestelmän pitää olla EC puhaltimilla, jotta päivityksen voi tehdä. Vielä vanhempiin AC puhaltimilla oleviin järjestelmiin ei päivitys onnistu.

  Olin sen verran kitupiikki, että etsin käsiini käytöstä poistuneen EC9 laitteen, josta sain käytännössä ilmaiseksi CTS602 kortin sekä laajennuskortin. Mukaan tuli lämpötila-anturit ja kosteusanturi. Pyysin tarjouksen myös Nilanilta, mutta oli niin arvokas paketti, että päätin etsiä kortin käsiini itse. Itse päivitystyö meni samaan tyyliin kun tässä blogissa kirjoitit. Ongelmat alkoivat kun laitoin virrat koneeseen ja laitetta ei saanut käyntiin sillä laite herjasi T14 puutetta. Koska omassa järjestelmässäni ei ole vesikiertoista lattialämmitystä, en kytkenyt lämpötila-anturia ollenkaan. Kiersin ongelman kytkemällä anturin ja jätin sen laitteen sisään, jonka jälkeen otin keskuslämmityksen pois huoltovalikosta. Nilanilta seuraavana päivänä saaduilla ohjeilla pääsin tehdasvalikkoon (ENTER + NUOLI YLÖS + NUOLI ALAS 15 sekunnin ajan laite kytkettynä pois päältä). Tehdasvalikon kautta pystyi vaihtamaan laitteen tyypiksi VP18C (edellinen laite jossa kortti ollut oli siis VP18CEK), jonka jälkeen T14 tarve poistuu.

  Tämän pitkän selityksen pointti lienee se, että CTS602 kortin voi ottaa mistä tahansa laitteesta josta sellaisen sattuu saamaan käsiinsä, sillä ohjelmisto vaikuttaa olevan eri laitteiden kesken sama, sekä laitetyyppiä voi pystyy myös vaihtamaan jälkikäteen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *