Poistoilmalämpöpumpun päivitys, osa 1

Poistoilmalämpöpumpun päivitys, osa 1

Taloni poistoilmalämpöpumppu Nilan EC9 on varustettu CTS 600 ohjaimella. Vuonna 2015 Nilan toi markkinoille uuden mallin, jonka CTS 602 ohjain mahdollistaa laajemmat lisävarusteiden kytkennän ja etäohjauksen. Nyttemmin Nilan on tuonut markkinoille päivityspaketin, jonka avulla myös vanhemmat CTS 600 ohjaimilla varustetut laitteet voivat saada lisää ominaisuuksia.

Päivityspakettiin kuuluu itse CTS 602 ohjain, kolme kappaletta lämpötila-antureita sekä kuusi kappaletta relelähtöjä sisältävä laajennuskortti. Ylimääräisiä relelähtöjä tarvitaan EC9:n vesikiertoisen lämmityksen kytkennässä. Lisävarusteena on saatavilla myös kosteus- ja hiilidioksidianturit, joiden avulla laite on mahdollista saada tehostamaan ilmanvaihtoa automaattisesti.

CTS 602 Päivityspaketti
CTS 602 Päivityspaketti

Päivitysurakka kannattaa aloittaa kirjaamalla laitteen asetukset talteen ennen ohjaimen vaihtamista. Tämän tein yksinkertaisesti laitteen käyttöpaneelin kautta käymällä jokaisen valikon läpi ja kirjaamalla tiedot paperille. Vanha käyttöpaneeli pysyy päivityksessä ennallaan.

Ennen mitään muutoksia, ohjaimesta kannattaa ottaa varmuuden vuoksi myös hyvät valokuvat, joista voi tarkistaa tarvittaessa mikä johdin on mennyt mihinkin. Tarvittaessa johtimet voi myös merkitä esimerkiksi teipillä.

CTS 600
CTS 600

Seuraava vaihe oli kiinnittää uudet lämpötila-anturit oikeisiin paikkoihin ja reitittää niiden johtimet ohjaimen luokse. Antureiden sijoittelulle löytyy periaatekuvat ja selitykset uudemman EC9:n ohjeesta. CTS 600:n ja 602:n kytkentäkaavioita vertailemalla huomataan että uudet lämpötila-anturit ovat: T6 Höyrystinanturi, T2 Tuloilman anturi ja T10 Huoneanturi. T6:n kiinnitin nippusiteillä höyrystinpatterin putkilenkkiin ja päälle laitoin solukumieristeen. T2:n työnsin CTS:n asennustilan vasemmassa reunassa olevan läpiviennin läpi lauhdutinpatterin taakse. T10:n paikka löytyi poistoilmasuodattimen alapuolelta. T6:n ja T10:n johtimet mahtuivat säätimen tilaan oikean reunan ylimmästä läpiviennistä.

Lämpötila-antureiden johdotus
Lämpötila-antureiden johdotus

CTS 602:n ja laajennuskortin kaikki hyppylangat kannattaa kiinnittää valmiiksi ennen kuin alkaa varsinaiseen ohjaimien vaihtopuuhaan. Samoin voi kiinnittää myös tarpeelliset liittimet johtojen haaroittamiselle. Haaroittamiseen kannattaa käyttää laadukkaita esimerkiksi Wago 221 -sarjan liittimiä.

CTS 602 ja laajennuskortti hyppylangat asennettuna
CTS 602 ja laajennuskortti hyppylangat asennettuna

CTS 602:n laajennuskortti on mahdollista liittää suoraan CTS 602:n päälle. Tällöin ohjaimen kiinnittämiseen on käytettävä matalia välikkeitä, jotta koko komeus mahtuisi asennustilaansa. Laitoin piirilevyn taakse lisäksi eristävän muovikalvon koska piirilevy tulee lähelle metallista pintaa. Kiinnittämisessä pystyi hyödyntämään yhtä CTS 600:n vanhoista kiinnitysrei’istä. Lisäksi varmistin kiinnityksen muutamasta kohdasta tarrajalustaisilla välikkeillä. Tarpeettomat tyhjäksi jääneet vanhat kiinnitysreiät teippasin umpeen.

Luonnollisesti ennen kytkentöjä, laite on tehtävä virrattomaksi irrottamalla pistotulppa pistorasiasta. Virrattomuuden voi varmistaa esimerkiksi yleismittarilla. Kytkentää varten tarvitaan sekä CTS 600:n että CTS 602:n kytkentäkaaviot. Kytkentäkaavioita vertailemalla selviää mikä johdin kytketään mihinkin liittimeen. Johtimet CTS602:n yläreunan liittimiin ylettyivät sellaisenaan. Alareunan liittimiä varten muutamia johtimia piti jatkaa kaksinapaisten Wagojen avulla. Kytkennät on vähintään tarkastutettava ammattilaisella ennen virran uudelleenkytkentää. Jos olet epävarma, kannattaa koko työ jättää asiantuntevalle sähkö-/automaatioasentajalle.

CTS 602 asennettuna
CTS 602 asennettuna

Ensimmäisellä käynnistyskerralla seinäpaneeli kysyy kielivalinnan ja laitten tyypin. Nuolinäppäimillä valitaan kieli ja oikea tyyppi (löytyy laitteen tyyppikilvestä: esim. VP 18cek = EC9) ja hyväksytään enterillä. Laitteen asetukset voi tämän jälkeen palauttaa aikaisemmin tehtyjen muistiinpanojen pohjalta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *