Sähköauton laturi: go-e Gemini Flex

Sähköauton laturi: go-e Gemini Flex

Täyssähkö- tai lataushybridiauton lataaminen kotioloissa on käytännössä aina halvempaa kuin julkisia latausasemia käytettäessä. Vaihtoehdot voidaan jakaa karkeasti yksi- ja kolmivaihevirtaa hyödyntäviin latureihin. Normaalista pistorasiasta tehtävää yksivaihelatausta ei kuitenkaan suositella käytettävän 16A latausteholla pitkiä aikoja. Maksimi teho kannattaa rajoittaa esim. 8A tasolle ylikuumenemisen välttämiseksi tai käyttää nk. Super Schuko -pistorasiaa, joka on suunniteltu kestämään pitkäaikaista 16A virtaa. Latausteho on tällöin maksimissaan 3,7kW.

Tehokkaampi ja kotitalouksissa tyypillinen kolmivaihevirtaa hyödyntävä laturi voi ladata autoa maksimissaan 11kW (3 x 16A) tai 22kW (3 x 32A) teholla. Oman sähköauton kaveriksi valikoitui itävaltalaisen go-e:n valmistava Gemini Flex -laturi, joka löytyi kotimaisesta verkkokaupasta monia kiinteitä latureita huokeampaan hintaan. Laturin voi kiinnittää suoraan kolmivaihe-CEE-liittmeen, joten sähköasentajaa ei välttämättä tarvita. Liittimen ansiosta laturin voi myös helposti ottaa mukaan matkalle.

go-e Gemini Flex
go-e Gemini Flex

Laturissa on useita käteviä toimintoja, joita on helppo hallita mobiilisovelluksen avulla. Laturi osaa esimerkiksi hakea automaattisesti pörssisähkön hintatiedot ja ladata autoa ainoastaan määriteltyä hintarajaa halvempina tunteina. Laturin voi määrittää myös lataamaan tietyn kilometrimäärän sovittuun lähtöaikaan mennessä, johon laturi käyttää kaikista halvimmat tunnit. Laite tukee myös erilaisia kuormantasausominaisuuksia ja se osaa hyödyntää esimerkiksi omilla aurinkopaneeleilla tuotettua sähköä auton lataamisessa.

Jos laitteen sisäänrakennetut ominaisuudet eivät riitä, saa laturin integroitua esimerkiksi Home Assistantiin. Tätä varten Home Assistantiin asennetaan HACS:n avulla homeassistant-goecharger-mqtt -integraatio. Integraatiota varten laturin sovelluksesta täytyy aktivoida MQTT ja HTTP -rajapinnat. Integraation lisäämisen jälkeen Home Assistantin käytössä on valtava määrä laitteen ominaisuuksia ja tietoja, joita käyttämällä haluamansa ominaisuudet viimeistään saa toteutettua.

go-e Home Assistant
go-e Home Assistant

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *