Valot päälle automaattisesti valoisuuden perusteella

Valot päälle automaattisesti valoisuuden perusteella

Olohuoneen valaisimina on viisi alasvalospottia, joita sytytetään ja sammutetaan perinteiseen tapaan katkaisijan avulla. Näistä neljä on kytketty sarjaan sohvaryhmän yläpuolelle ja yksi toimii takan kohdevalaisimena. Vaihtoehtoja valaistuksen muuttamisesta älykkäämmäksi löytyy uusista älyvalaisimista älykkäisiin kytkimiin. En kuitenkaan halunnut vaihtaa valaisimia tai kytkimiä niiden korkean hankintahinnan vuoksi tai koska ne eivät olisi sopineet muuhun sisustukseen.

Sopivia vaihtoehtoja etsiessäni vastaani tuli virittelijöiden suosimat langattomat iTead Sonoff -kytkimet. Näistä erityisesti Sonoff Basic sopi käyttötarkoitukseeni. Laite on yksinkertaistettuna reilun tulitikkuaskin kokoinen WiFi -verkkoon kytkeytyvä rele jolla voi ohjata maksimissaan 10A kuormaa. Hintaa kolmelle kytkimelle kiinalaisesta verkkokaupasta tuli n. 13 euroa toimituskuluineen. Muutaman viikon odottelun jälkeen paketti saapui perille.

Sonoff Basic
Sonoff Basic

Oletuksena laite kytkeytyy valmistajan pilvipalveluun ja sille on myös oma mobiilisovellus. Näille ei kuitenkaan ole tarvetta koska laite pohjautuu halpaan ESP8266 mikrokontrolleriin, jonka laiteohjelmisto on helppo päivittää haluamakseen. Tätä varten Sonoff:iin täytyi juottaa pätkä piikkirimaa, jotta sen sai USB FTDI -moduuliin kiinni, jonka avulla laiteohjelmisto päivitetään.

Sonoff kytkentä ohjelmointia varten
Sonoff kytkentä ohjelmointia varten

Valmiita, ominaisuuksiltaan erilaisia laiteohjelmistoja, Sonoff:lle löytyy useita. Yksinkertainen ja toimiva versio on esimerkiksi KmanSonoff. Laiteohjelmiston asetuksiin muokattiin mm. kodin WiFi-verkon asetukset kuntoon. Tämän jälkeen laiteohjelmisto flashattiin Sonoff:iin Arduino IDE:llä.

#define MQTT_SERVER   "192.168.0.100"    // mqtt palvelin, sama kuin HA -palvelin
#define MQTT_PORT    1883          // mqtt oletusportti
#define MQTT_TOPIC   "talo/olohuone/1"   // mqtt topic (Joka laitteessa yksilöllinen)
#define MQTT_USER    "homeassistant"    // mqtt käyttäjätunnus, sama kuin HA:ssa
#define MQTT_PASS    "pass"         // mqtt salasana, sama kuin HA:ssa
#define WIFI_SSID    "homewifi"       // wifi ssid
#define WIFI_PASS    "homepass"       // wifi salasana

Edit: Hyvänä vaihtoehtona kannattaa tutustua myös ESPHomen, ESPEasyn tai Tasmotan helppokäyttöisiin ESP8266 -firmwareihin.

Sonoff kytketään syöttöjohdon ja valaisimen väliin ja sen saa kokonsa puolesta näppärästi piiloon alakaton päälle. Valaisinten vanha katkaisija täytyy tästä lähtien olla koko ajan päällä, jotta Sonoff saa virtaa. Sähkökatkojen sattuessa laite muistaa onko se ollut päällä vai ei ennen katkoa. Sonoff käyttää MQTT -protokollaa kommunikointiin. Tätä varten Home Assistantin configuration.yaml -tiedostoon lisätään rivit:

mqtt:

switch:
 - platform: mqtt
  name: "Sohvaryhman valaistus"
  state_topic: "talo/olohuone/1/stat"
  command_topic: "talo/olohuone/1"
  qos: 0
  payload_on: "on"
  payload_off: "off"
  retain: true

 - platform: mqtt
  name: "Takan valaistus"
  state_topic: "talo/olohuone/2/stat"
  command_topic: "talo/olohuone/2"
  qos: 0
  payload_on: "on"
  payload_off: "off"
  retain: true

Alla oleva automaatioesimerkki sytyttää valot jos laskennallinen valoisuus ulkona laskee alle 500 luksin (aiemmin tehty sensori) ja olohuoneen valaistusasetus on automaattinen. Muita valoille helposti tehtäviä automaatioita voisi olla vaikkapa valojen sammuttaminen kun talo jää tyhjäksi, valojen automaattinen sammutus illalla tai valojen sytytys illalla satunnaiseksi ajaksi jos ketään ei ole kotona.

- alias: 'Valot päälle hämärän aikaan'
 trigger:
  platform: numeric_state
  entity_id: sensor.valoisuus
  below: '500'
 condition:
  condition: state
  entity_id: input_select.olohuoneen_valaistusasetus
  state: 'Automaattinen'
 action:
  - service: switch.turn_on
   entity_id: switch.takan_valaistus
  - service: switch.turn_on
   entity_id: switch.sohvaryhman_valaistus
Olohuoneen valaistus
Olohuoneen valaistus

Sittemmin olen siirtynyt käyttämään ESPHomea. ESPHomen käyttöönotosta ja valojen ohjauksesta ESPHomen avulla löytyy oma kirjoitus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *