NAS-palvelimen päivitys – OpenMediaVault
NAS-palvelin (Network-attached storage) ei suoraan liity kotiautomaatioon, mutta se on järjestelmässäni vastuussa Home Assistantin tietokannasta. Tietokantapalvelin on eriytetty Home Assistantista toiselle palvelimelle koska se vaatii tilaa ja toisaalta Home Assistantia pyörittävän Raspberry Pi:n muistikortti ei ole jatkuviin luku- ja kirjoitusoperaatioihin paras valinta.
Kodin vanha, uskollinen NAS-palvelin, QNAP TS-109 II lakkasi toimimasta jokin aika sitten ilman minkäänlaista varoitusta. Palvelimen kiintolevy oli vaihdettu jo muutama vuosi takaperin uuteen Western Digitalin RED-sarjan kiintolevyyn vanhan kiintolevyn hajottua. Silloin säännöllinen S.M.A.R.T.-testi varoitti ongelmista etukäteen. Nyt varoitusta ei tullut, joten kiintolevy saattaisi vielä olla kunnossa ja vika olisikin ehkä itse QNAP:ssa. Diagnoosi varmistui QNAP:n omalla palautus-ohjelmistolla ja toisella varmasti toimivalla kiintolevyllä tehdyllä testillä.
Vaihtoehtoja uudeksi NAS-palvelimeksi olisi uusi oikea NAS-palvelin tai jokin toinen kevytpalvelin. Vanhaan QNAP:iin oli jo aiemmin vaihdettu käyttöjärjestelmäksi Debian Linux, mikä mahdollisti järjestelmän vapaan hallinnan. Uusiin kevyemmän tason QNAP NAS:eihin ei valmistajan käyttöjärjestelmää saa enää vaihdettua. Home Assistantin käyttäjistä moni suosittelee Synologyn NAS-palvelimia ja osa ajaa myös Home Assistantia niissä. Itse haluan mieluummin hajauttaa eri toiminnot vikatilanteiden varalta.
Vaihtoehtoja tutkiessani, vastaani tuli OpenMediaVault, joka on Debian Linuxiin pohjautuva avoin NAS-ratkaisu. Laatikon pohjalta löytyi lisäksi tarpeeton Raspberry Pi 3, joka soveltuisi tähän käyttötarkoitukseen mainiosti. Tarvitsisi vain hankkia kiintolevylle USB-kotelo, jotta sen saisi liitetty Pi:hin. 3.5″ kiintolevyn koteloksi valikoitui alumiininen versio omalla virtalähteellä.
OpenMediaVaultin asennus Raspberry Pi:hin on helppo. Levykuva kopiodaan SD-kortille ja järjestelmän annetaan asentua tovi ensimmäisellä käynnistyskerralla. Asennuksen jälkeen järjestelmään pääsee kirjautumaan SSH-yhteyden avulla tai web-käyttöliittymän kautta.
Ensimmäinen toimenpide on vaihtaa oletussalasanat. Seuraavaksi vanha kiintolevy skannattiin täydellisesti virheiden varalta ja todettiin toimivaksi. Perusasetuksista asetettiin kellonaika, aikavyöhyke ja sähköposti-ilmoitukset. Plugineista päälle asetettiin openmediavault-backup, joka tekee varmuuskopiot asennuksesta, MySQL -tietokanta Home Assistantia varten, sekä openmediavault-flashmemory, joka vähentää SD-kortin luku- ja kirjoituskertoja. Kiintolevyn S.M.A.R.T. -tarkastukset ajastettiin tehtäväksi kerran viikossa.
Verkkopalveluista päälle laitettiin sekä NFS– että SMB -levyjaot. Näin kaikki kodin laitteet pääsevät tarvittaessa levyjakoihin käsiksi. NAS-palvelimelle tehdään mm. eri järjestelmistä säännölliset varmuuskopiot. Kaikki varmuuskopiot kahdennetaan tämän jälkeen NAS:sta toiselle palvelimelle rsync -palvelun avulla.
4 thoughts on “NAS-palvelimen päivitys – OpenMediaVault”
Terve Kimmo,
Todella hienosti ja mielenkiintoisesti toteutetut sivut! Olen harkinnut OMV raspberry NAS:ia. Onko millaiset käyttökokemukset?
Terveisin Tommi
Kiitos kommenteista! Oma NAS hoitaa pääasiassa verkkolevyn hommia, jonne tallennetaan myös varmuuskopioita eri lähteistä. Lisäksi olen asennellut myös PiHolen dockeriin (tästä kirjoitus ehkä myöhemmin). Tässä käytössä vanhempi Rpi3 ja USB-liitäntäinen perinteinen kiintolevy toimii omiin tarpeisiin nähden riittävän ripeästi. OMV:n käyttöönotto oli myös suhteellisen helppo ja hyviä ohjeita löytyy paljon. Nyt jos saisi valita, niin uudempi Rpi4 ja siihen SSD ainakin järjestelmälevyksi olisi tämän hetken valinta.
Et sä nyt oikeasti käytä raspia???
Käytin, mutta en toki enää kuten uudemmista postauksista saattaa lukea. Raspillakin pärjäsi oman aikansa hyvin eikä mitään ongelmia ollut.