Kolmiulotteinen kartta koristeeksi

Kolmiulotteinen kartta koristeeksi

YouTuben ihmeellisessä maailmassa vastaani tuli video, jossa yhdistettiin avointa karttatietoa: maastokarttoja, korkeuskäyriä, teitä ja rakennuksia. Näiden tietojen avulla tehtiin 3D-malli, jota hyödynnettiin pelikehityksessä. Samalla menetelmällähän voisi tehdä myös 3D-tulostettavan mallin esimerkiksi kotikaupungista tai vaikkapa suosikkilomakohteesta, joten tuumasta toimeen.

Videon ohjeissa käytettiin kansainvälistä avointa karttadataa, joka ei meidän pohjoisilla leveyksillä ole kovinkaan tarkkaa. Esimerkiksi korkeustietoa oli tässä palvelussa saatavilla parhaimmillaan vain 30m x 30m tarkkuudella. Lisäksi teiden ja rakennusten tiedot olivat monin paikoin vanhoja tai puutteellisia.

Suomalaista tarkempaa kartta-aineistoa tuottaa ja ylläpitää Maanmittauslaitos. Maanmittauslaitoksen karttapaikalla erilaisia aineistoja voi tutkia ja hankkia omaan käyttöön.

Kartta-aineiston käsittelyä varten on erilaisia sovelluksia. Sovelluksessa haluttu kartan kohta rajataan, lisätään maastonmuodot sekä halutut kohteet kuten tiet ja rakennukset.

Kartta suunnittelusovelluksessa
Kartta suunnittelusovelluksessa

3D-tulostimen tulostusalueesta ja tarkkuudesta johtuen rajasin tulosteen kokoon 200mm x 200mm ja kartan skaalaksi 1:10000. Kartta vastaa tällöin pinta-alaltaan 4km2 aluetta (2km x 2km). Isompia tulosteita varten kartan voi helposti jakaa osiin ja osat yhdistää. Kartan pohjan tulostin valkoisella ja tiet sekä rakennukset mustalla.

Kartta tulostettuna
Kartta tulostettuna

Kartan keskipisteessä olevan rakennuksen korostin punaisella maalilla.

Rakennus korostettuna punaisella
Rakennus korostettuna punaisella

Tein 5mm koivuvanerista kartalle yksinkertaisen kehyksen jonka käsittelin mustalla puuvahalla. Kehyksen taakse tein reiän ripustamista varten.

Kehyksen liimaus
Kehyksen liimaus
Kehyksen vahaus
Kehyksen vahaus
Valmis kartta kehyksessä
Valmis kartta kehyksessä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *