Robottiruohonleikkurin asennus ja käyttöönotto Home Assistantissa
Robottiruohonleikkurin hankinta on ollut ajatuksissa jo pidemmän aikaa. Perinteisen polttomoottorileikkurin perässä kävellen on saanut kasvukaudella kuluttaa aikaa hikoillen paarmojen ja hyttysten syötävänä noin puolitoista tuntia joka viikko. Ylimääräisen kannustuksen hankinnalle aiheutti tänä vuonna voimakkaasti levinneet voikukat, jotka viimeistään seuraavana päivänä nurmikon leikkaamisen jälkeen olivat taas pystyssä rumentamassa pihaa.
Tontilla on yhteensä noin 1000 m2 leikattavaa nurmikkoa kolmella eri alueella. Tontti on hyvin tasainen, sisältäen jonkin verran istutuksia ja kiinteitä pihakalusteita. Tarjouskyselyiden jälkeen päädyin Husqvarnan Automower 315X -malliin. Laite on tarkoitettu enintään 1600 m2 nurmialueille. Husqvarnan X-sarjan malleissa on lisäksi GPS-navigointi, minkä avulla laite tunnistaa leikkaamattomat alueet ja sen sijaintia voi seurata. Laitteessa on esimaksettu SIM-kortti, mikä hoitaa datayhteydet Bluetoothin kantaman ulkopuolella.
Laitteen asennus on suoraviivaista: Rajakaapelilla kierretään leikattavan alueen rajat, hakukaapeli viedään alueen kauimmaisimpaan pisteeseen ja kaapelien toiset päät kytketään telakkaan. Nopein tapa on asentaa kaapelit nurmikon pintaan erillisillä ankkureilla. Kukat ja pienimmät pensaat pitää rajata saarekkeiksi rajakaapelin avulla. Päädyin kuitenkin upottamaan kaapelit maahan siistimmän lopputuloksen saavuttamiseksi. Kaapelia kului yhteensä 400 metriä ja aikaa sen kaivamiseen meni noin kolme päivää.
Telakan sijoitin isoimman alueen keskeisimmälle paikalle. Toiselle alueelle laite löytää hakukaapelin avulla ja kolmannelle satunnaisesti ensimmäistä aluetta leikatessaan. Siirtyminen alueiden välillä tapahtuu sorakäytäviä pitkin. Kovalla soralla kulkeminen ei ole laittelle ongelma ainakaan kun leikkuukorkeus on asetettu riittävän korkeaksi.
Laitteen säädöt voi tehdä sen päällä olevan hallintapaneelin kautta tai näppärämmin Automower Connect -sovelluksen avulla. Sovellusta varten on tehtävä Husqvarna-tunnus. Sovelluksen avulla säädetään mm. leikkausaikataulut, leikkaustavat ja käyttäytymissäännöt eri tilanteissa. Laitteen turvallisuus- ja varashälytinasetukset on mahdollista tehdä vain hallintapaneelin kautta.
Robottiruohonleikkuria voi sovelluksen lisäksi käskyttää mm. Google Homen, Amazon Alexan tai IFTTT:n avulla. Laitteeen voi luonnollisesti kytkeä myös erilaisiin kotiautomaatiojärjestelmiin. Home Assistantiin asennettiin HACS:n avulla ha-automower -komponentti. Tämän jälkeen configuration.yaml:iin lisättiin rivit:
automower:
username: your@mail.com
password: yourpassword
camera:
- platform: generic
name: Automower Location
still_image_url: https://maps.googleapis.com/maps/api/staticmap?center={{ states.device_tracker.automower.attributes.latitude }},{{ states.device_tracker.automower.attributes.longitude }}&zoom=19&size=500x500&maptype=satellite&markers=color:blue%7Clabel:P%7C{{ states.device_tracker.automower.attributes.latitude }},{{ states.device_tracker.automower.attributes.longitude }}&key=YOURAPIKEY
limit_refetch_to_url_change: true
Tunnus ja salasana ovat samat kuin Automower Connect -sovelluksessa. Karttanäkymä tehdään geneerisen kamera-alustan avulla. Sitä varten täytyy luoda Googlen API Key. Robottiruohonleikkuri näkyy Home Assistantissa robotti-imurina. Home Assistantin kautta laitteen tilaa voi seurata. Lisäksi laitteen voi pysäyttää, käynnistää tai komentaa latausasemaan.