Vanhaan pesukoneeseen lisää älyä

Vanhaan pesukoneeseen lisää älyä

Monissa uusissa kodinkoneissa on nykyisin erilaisia niin kutsuttuja älyominaisuuksia. Esimerkiksi pyykinpesukoneen jäljellä olevaa pesuaikaa voi seurata älypuhelimella ja pesukoneelta saa ilmoituksen puhelimeen kun pesuohjelma on päättynyt. Näiden ominaisuuksien takia uutta konetta ei kannata kuitenkaan hankkia, sillä ominaisuudet saa vanhaankin koneeseen Home Assistantin avulla. Tällöin ei myöskään tarvitse käyttää laitevalmistajan omaa sovellusta. 

Pesuohjelman alkaminen, päättyminen ja jopa pesuohjelman eri vaiheet voidaan päätellä koneen hetkellisen ottotehon avulla. Laitteen ottotehoa voidaan seurata esimerkiksi iTead Sonoff Pow:n tai energiankulutuksen seurantaan taipuvan älypistorasian kuten TP-Link HS110:n avulla.

Kun pesukoneen ottoteho nousee määrätyn rajan yläpuolelle, on pesuohjelma alkanut ja kun ottoteho laskee lähelle nollaa on pesuohjelma päättynyt. Yleisimmin käytetyn ohjelman kesto voidaan aluksi arvioida ja tarvittaessa tarkentaa sitä  lopetus- ja aloitusajan erotus laskemalla.

Pesukoneen ottoteho
Pesukoneen ottoteho

Tällä kertaa Home Assistantin konfiguroinnissa käytetään packages -toimintoa. Pesukoneen toimintoja varten tehdään packages/pesukone.yaml -tiedosto ja siihen lisätään seuraavat rivit:

# Kustomoinnit
homeassistant:
 customize:
  switch.tplink3:
   friendly_name: Pääkytkin
   icon: mdi:power-standby

  sensor.my_tp_switch_watts:
   friendly_name: Pesukoneen ottoteho
   icon: mdi:flash

# Ajastin pesukoneen yleisimmän pesuohjelman seurantaan
timer:
 pesukone:
  duration: '01:45:00'

# TP-Link HS110, kiinni pesukoneen virtajohdossa
switch:
 - platform: tplink
  host: !secret tplink3_host
  name: tplink3

# Erillinen sensori TP-Linkin tehon lukemiseen
sensor:
 - platform: template
  sensors:
   my_tp_switch_watts:
    value_template: '{{ states.switch.tplink3.attributes["current_power_w"] | float }}'
    unit_of_measurement: 'W'

# Automaatiot pesukonetta varten automation: - alias: 'Pesukoneen ajastin käyntiin kun teho nousee' trigger: platform: numeric_state entity_id: sensor.my_tp_switch_watts above: '100' condition: condition: state entity_id: timer.pesukone state: 'idle' action: - service: timer.cancel entity_id: timer.pesukone - service: timer.start entity_id: timer.pesukone - alias: 'Viestin lähetys kun pesukone on pessyt' trigger: platform: numeric_state entity_id: sensor.my_tp_switch_watts below: '50' condition: condition: state entity_id: timer.pesukone state: 'active' action: - service: timer.stop entity_id: timer.pesukone - service: notify.ios data: message: 'Pesukone on pessyt!'
Pesukone
Pesukone

2 thoughts on “Vanhaan pesukoneeseen lisää älyä

 1. Tein itse tuossa muutama viikko sitten samoilla TP-Linkin kilkkeillä astianpesukoneelle ja pyykinpesukoneelle vähän vastaavaa. Kuitenkin vähän vaikeamman kautta (ja nyt ehkä vähän kaduttaa).

  Tuo oma viritys osaa suht luotettavasti näyttää nyt eri statukset molemmille koneille, kuten ”Likaisia / Tyhjä”, ”Pesee”, ”Kuivaa”, ”Valmis”.

  Kuitenkin paino sanalla ”suht” 🙂 Pyykinpesukone menee suht ongelmitta ja siinä voi myös luottaa statuksiin aika hyvin (kun virrat sammuu kokonaan, voi meidän taloudessa yleensä luottaa siihen, että kone tyhjennetään samalla jolloin statuksen voi ns. nollata alkuun).

  Astianpesukone on kuitenkin vähän hankalampi ja se mm. lähettää nyt kaksi notifikaatiota valmistumisesta, yhden kun siinä on joku kuivauksen loppuvaihe menossa ja toisen sitten kun se on oikeasti valmis. Ts. sen tehot tippuu aiemmin jo niin alas, että tulee väärää hälyä.

  Lisäksi apk:n virrat otetaan yleensä kokonaan pois ja avataan luukku, mutta tyhjennys tapahtuu vasta joskus. Tai ei koskaan, jos asian jättää lapsille tehtäväksi. Jolloin tuo likaisia/puhtaita -status on melko epäluotettava.

  On mukamas niin miljoona eri automaatiota ja uutta laitetta koko ajan työn alla, etten ole vielä ehtinyt tuota iteroimaan parempaan (monimutkaisempaan tai yksinkertaisempaan) muotoon.

  Molemmille olisi kuitenkin ihan hyvä tarve. Meillä siirtyi pesukone juuri paikkaan, josta sen piippausta ei kuule ja toisaalta apk:n tyhjennys olisi kiva edes välillä (yrittää) ulkoistaa lapsille. Jos notifikaatioihin voisi luottaa, voisi sitten viimeinkin iskeä laatikosta löytyvän Google Homen kiinni ja alkaa sen kautta huudattamaan text to speachin kautta kotona tyhjennyskäskyä.

  1. Olet selvästi virittänyt tuon seuraavalle tasolle. 🙂 Ehkä täytyy itsekin moista yrittää joskus jos/kun ehtii. Tosin meillä tämä on lähinnä kuriositeetti, kun molemmat koneet kuulee kun ovat pesseet.

   En tiedä saisiko noita vääriä hälyjä karsittua esim. tuon timerin avulla, sillä oletuksella että käytettäisiin (lähes) aina samaa pesuohjelmaa. Joku on virittänyt myös kiihtyvyysanturin koneen kylkeen (esim. ruuvitag), jonka antamilla lisätiedoilla tuota voisi saada tarkemmaksi (esim. kun luukun avaa pesun jälkeen).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *