Älyä älyttömään ilmankostuttimeen
Lämmityskausi on käynnistynyt. Suhteellisen kostea syysilma ei ole enää huoneenlämpöisenä kovinkaan kosteaa. Suositeltu sisäilman suhteellinen kosteus on lämmityskaudella 20–40 %. Liian alhainen kosteus voi aiheuttaa ihmisille hengitystie-, silmä- tai iho-oireita. Liian alhainen ilmankosteus saa lisäksi erityisesti rakennusten puurakenteet kutistumaan. Liian korkea ilmankosteus voi taas viileille pinnoille tiivistyessään aiheuttaa kosteusvaurioita. Perinteisen ilmankostuttimen saa helposti pitämään ilmankosteuden halutuissa rajoissa kosteusanturin ja älypistorasian avulla.
Itselläni on käytössä RuuviTag -antureita ilmankosteuden mittaamiseen, mutta mikä tahansa muukin anturi käy, joka on yhdistetty Home Assistantiin. RuuviTagini näyttämä kosteus oli hieman yläkanttiin, joten tein sille ensin kalibroidun template-sensorin. Kosteusanturin device_class pitää olla humidity, jotta se toimisi seuraavassa vaiheessa:
sensor:
- platform: template
sensors:
makuuhuone_kalibroitu_kosteus:
value_template: '{{ states(''sensor.kosteus'')|float-4.2|round(2) }}'
friendly_name: 'Suhteellinen kosteus'
unit_of_measurement: '%'
device_class: humidity
Älypistorasiana käytän vanhaa TP-Linkin HS100 -pistorasiaa. Tässäkin kohtaa käy mikä tahansa muukin älypistorasia, joka on yhdistetty Home Assistantiin. Älypistorasiaan liitin perinteisen Ufox -ilmankostuttimen, jossa ei itsessään ole mitään älyä. Ilmankostuttimen oma virtakytkin pidetään koko ajan päällä ja älypistorasia hoitaa ilmankostuttimen kytkennän.
Home Assistantiin lisätään Generic Hygrostat -apuri. Sille annetaan nimi, valitaan toimiiko laite ilmankostuttimena vai kuivaimena. Lisäksi valitaan kosteusanturi sekä ilmankostutinta ohjaava kytkin. Dry ja Wet tolerance -arvoilla säädetään kytkennän hystereesiä eli paljonko kosteuden pitää poiketa tavoitearvosta, jotta laite kytketään päälle tai pois. Minimum cycle duration -parametrilla voi halutessaan vaikuttaa kuinka kauan järjestelmä vähintään odottaa ennen seuraavaa kytkentää.
Home Assistantin käyttöliittymään saadaan tämän jälkeen lisättyä humidifier -entiteetti, jonka avulla sisäilman suhteellista kosteutta voidaan seurata sekä asettaa tälle tavoitearvo. Tarvittaessa ilmankostuttimen saa myös manuaalisesti kytkettyä päälle tai pois: