OctoPrint – 3D-tulostimen etähallintaa

OctoPrint – 3D-tulostimen etähallintaa

Tämä projekti on tehty yhteistyössä AHaa Elektroniikan kanssa, joka toimitti virransyötössä käytetyt step-down-muuntimet.

OctoPrint on web-käyttöliittymä 3d-tulostimille, jonka voi asentaa Raspberry Pi:hin. Sen avulla tulostinta voi hallita ja valvoa etänä. Tulostettavat työt voi lähettää käyttöliittymän kautta tulostimelle ja tarvittaessa tulostuksen voi myös keskeyttää jos jokin menee pieleen.

OctoPrint
OctoPrint

Raspberry Pi ja OctoPrint saadaan käynnistymään samaan aikaan tulostimen kanssa jos ne on kytketty samaan virtalähteeseen. Creality Ender 3:n virtalähteen 24V ulostulosta otettiin tätä varten haara XT60 -haaroitusliittimen avulla kahdelle erilliselle step-down -muuntimelle.

Toinen muuntimista tuottaa 5V jännitteen Raspberry Pi:lle ja toinen 12V jännitteen laitetuulettimille sekä led-valaistukselle. 12V jännite on jaettu edelleen relemoduulille, jota voidaan hallita Raspberry Pi:n avulla. Releet käynnistävät ja sammuttavat tulostinkaapin led-valot ja laitetuulettimet tarvittaessa.

Ender3 ja Raspberry Pi:n kytkentä
Ender3 ja Raspberry Pi:n kytkentä

Kaikki komponentit sijoitettiin samaan 3D-tulostettuun koteloon (kotelo ja kansi) tulostimen taakse, jalustan alumiiniprofiilien väliin. Tilansäästön vuoksi virta syötetään RPi:lle suoraan GPIO -liittimien (5V ja GND) kautta. RPi:n virrankulutus yhdessä isohkoon jännitteenmuutokseen, saivat step-down -muuntimen lämpenemään merkittävästi, jonka vuoksi kotelossa on myös 40mm laitetuuletin (ei näy kytkentäkaaviossa). Tulostinkaapin tuulettimet ja led-valot kytketään kotelon takaosaan 5.5mm DC-liittimillä.

Ender3 ja Raspberry Pi
Ender3 takaa ja Raspberry Pi koteloineen

Tulostimen etävalvontaa lisähelpottamaan purin vanhasta kannettavasta tietokoneesta web-kameran. Web-kameran johdot kytkin USB-liittimeen, jolloin kamera toimii tavallisena USB-kamerana. Tulostin kameralle kotelon (kotelo ja kansi) tulostimen Z-akseliin kiinnitystä varten. Kiinnitykseen käytin tukevaa kaksipuoleista teippiä

Ender 3 ja Web-kamera
Ender 3 ja Web-kamera

Octoprintin asennus on helppoa. Levykuva asennetaan Raspberry Pi:n muistikortille. USB-A – USB Mini-B -kaapeli kytketään Raspberry Pi:n ja tulostimen ohjainkortin välille. Web -kamera kytkettään toiseen Raspberry Pi:n vapaaseen USB-porttiin. Verkkoyhteyttä varten kytketään ethernet -kaapeli Raspberry Pi:hin. Ensimmäisellä käynnistyskerralla OctoPrint kyselee tulostimen ja järjestelmän perustiedot.

OctoPrintin ominaisuuksia on helppo laajentaa erilaisten pluginien avulla. Lisäsin OctoPrintiin esimerkiksi Telegram -pluginin, joka lähettää tilannetietoja tulostuksen etenemisestä puhelimeen sekä valojen ja laitetuulettimien ohjaamiseen Enclosure -pluginin.

OctoPrint toiminnassa
OctoPrint toiminnassa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *