Päävesiventtiili kiinni automaattisesti poissa ollessa ja vesivuodon sattuessa
Päävesiventtiili on taloissa useimmiten erillisessä teknisessä tilassa. Meidän tapauksessa se on kodinhoitohuoneessa siivouskaapin alaosassa, erillisen valeseinän takana. Vesivuodon sattuessa, jokainen käytetty sekunti veden sulkemiseen, kasvattaa aiheutuneita vahinkoja. Päävesiventtiili on hyvä sulkea myös silloin kun talo jää tyhjilleen pidemmäksi aikaa. Sulkemisesta on usein myös vaatimus kotivakuutuksen ehdoissa.
Markkinoilla on tähän käyttötarkoitukseen tarjolla erilaisia automatisoitavia ratkaisuja kuten magneettiventtiili tai venttiili, jossa on oma moottoritoimilaite. Tällaisen venttiilin asentaminen on käytännössä aina putkimiehen hommaa, joten niitä kannattaa harkita uutta rakennettaessa tai putkiremontin yhteydessä.
Olemassaoleviin manuaalisiin sulkuventtiileihin on saatavilla myös erillisiä toimilaitteita, jotka kiinnitetään vesiputkeen ja venttiilin kahvaan. Laitteen moottori kääntää venttiilin kiinni ja auki sen omasta kahvasta. Putkistoon ei tarvitse tehdä mitään muutoksia, joten asennuksen voi tehdä kuka tahansa. Tällainen venttiili on esimerkiksi Popp Flow Stop.
Laite käyttää Z-Wave -protokollaa langattomaan tiedonsiirtoon. Sitä varten järjestelmä tarvitsee lisäksi Z-Wave kontrollerin (jos sellaista ei vielä entuudestaan ole), esimerkiksi USB-liitäntäisen Aeotec Z-Stick:n. Z-Wave kontrolleri lisätään Home Assistantiin kirjoittamalla alla olevat rivit configuration.yaml -tiedostoon:
zwave:
usb_path: /dev/ttyACM0
Tämän lisäksi jokainen Z-Wave -laite pitää lisätä Z-Wave -verkkoon. Z-Stick:llä tämä onnistuu irrottamalla laite ensin USB-liittimestä. Tämän jälkeen painetaan tikussa olevaa nappia, joka käynnistää inclusion -tilan 30 sekunnin ajaksi. Tänä aikana toimilaitteen päällä olevaa nappia painetaan kolme kertaa nopeasti peräkkäin. Merkkivalo tikussa palaa hieman pidempään onnistuneen lisäyksen merkiksi. Lopuksi tikku voidaan jälleen kytkeä takaisin kiinni.
Tein automaatiot Home Assistantiin vesivuodon varalta sekä talon jäädessä tyhjilleen. Molemmissa tapauksissa pääventtiili suljetaan. Taloon palatessa päävesiventtiili jälleen avataan automaattisesti, mikäli poissaollessa ei ole sattunut vesivuotoa.