Home Assistant – Avoimen lähdekoodin kotiautomaatioalusta

Home Assistant – Avoimen lähdekoodin kotiautomaatioalusta

Kodin media-PC:n virkaa vuoden verran menestyksekkäästi hoitanut Raspberry Pi 2 model B sai väistyä tehokkaamman seuraajan tieltä. Tämä vanha korttikone saisi jatkossa kotiautomaatiopalvelimen tehtävät. Samalla poistoilmalämpöpumpun lämpötilojen seurannan hoitava tehoton NAS-palvelin saisi keskittyä jatkossa vain levypalvelimena olemiseen, kun tämäkin tehtävä siirtyisi kotiautomaatiopalvelimen hoidettavaksi.

Markkinoilla on muutamia valmiita kotiautomaatiokeskittimiä. Nämä laitteet ovat helppokäyttöisiä, mutta niiden laitetuki ja muokattavuus ovat usein rajallisia. Jos haluaa järjestelmältä enemmän, kannattaa katse suunnata avoimen lähdekoodin kotiautomaatioalustoihin.

Yksi tällainen alusta on Home Assistant, joka on kirjoitushetkellä versiossa 0.69.0. Home Assistant on vakaa ja toimiva järjestelmä versionumerostaan huolimatta. Laitetuki on erittäin kattava ja uusia ominaisuuksia sekä tuettuja laitteita lisätään jatkuvasti. Home Assistantin dokumentaatio on selkeä ja jos sieltä ei tarvittavaa tietoa löydy, voi apuja etsiä ja kysyä aktiivisen keskustelupalstan kautta.

Home Assistant

Asennusvaihtoehtoja on käytännössä kaksi: Hass.io ja Hassbian. Hass.io on näistä kahdesta helppokäyttöisempi, jossa lisäosien ja päivitysten asentaminen onnistuu suoraan web-käyttöliittymän kautta. Hassbian vaatii hieman enemmän perehtymistä, mutta samalla se antaa laajemmat mahdollisuudet esim. ulkopuolisten sovellusten asentamiseen.

Haluttu asennusvaihtoehto asennetaan lataamalla levykuva ja kopioimalla se Raspberry Pi:n muistikortille ohjeiden mukaisesti. Laitteen käynnistys kestää ensimmäisellä kerralla 10-30 minuuttia laitteen nopeudesta riippuen, jonka jälkeen alkaa varsinainen järjestelmän säätäminen, haluttujen laitteiden lisääminen ja toiminnallisuuksien konfiguroiminen.

Home Assistantin alkunäkymä
Home Assistantin alkunäkymä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *