Mistä kaikki sai alkunsa
Taloni pääasiallisena lämmönlähteenä toimii Nilan EC9 poistoilmalämpöpumppu, joka on hankittu vuonna 2011 uuteen omakotitaloon. Laite hoitaa keskuslämmityksen, lämminvesivaraajan ja ilmanvaihtokoneen virkaa. Laitteessa on (sisäisiä) lämpötila-antureita mm. sisä- ja ulkoilmalle, lauhduttimelle ja keskuslämmitykselle. Nämä lämpötilat ovat nähtävillä laitteen hallintapaneelin kautta, joka on kiinteästi asennettu eteisaulan seinään. Laitteen toiminnan tarkempaa ja helpompaa seuraamista varten tarvittaisiin kuitenkin jotain muuta.
Koska poistoilmalämpöpumppu sijaitsee fyysisesti talon laitekaapin vieressä, jossa on mm. yleiskaapeloinnin kytkentätaulu, laajakaista-modeemi, langaton reititin ja NAS-levypalvelin, oli järkevää miettiä käyttötarkoitukseen langallisia antureita. Tähän käyttötarkoitukseen hyvä vaihtoehto on Dallas Semiconductorin kehittämä 1-Wire väylä ja erityisesti DS18B20 lämpötila-anturit. Tuohon aikaan valmistajan kotisivulta sai tilattua mallikappaleita ilmaiseksi, joten ei muuta kuin tilaus vetämään.
1-Wire tarvitsee (nimensä vastaisesti) vähintään kaksi kaapelia, joista toisessa kulkee data ja toinen on maa. Lisäksi pitkiä johdinvetoja varten anturit saattavat tarvita +5V jännitejohtimen. Kaapelina käytin talon yleiskaapeloinnista jäänyttä Cat6 -kaapelia. 1-Wire -väylässä jokaisella anturilla on yksilöllinen osoite, joten anturit voidaan kytkeä samoihin johtimiin. Tässä lyhyessä kytkennässä +5V jännitettä ei tarvita, joten anturien reunimmaiset johtimet yhdistetään maahan ja keskimmäiset datakarvaan. Anturit koteloin tämän jälkeen kutistesukkaan, niin että noin pari millimetriä anturin päästä jäi näkyviin.
1-Wire -lämpötila-antureita on käytössä viisi kappaletta: poistoilmalämpöpumpun kaikissa neljässä ilmanvaihtokanavassa (tulo-, poisto-, jäte- ja huoneilma) sekä lattialämmityksen menoveden putkessa. Kaapelit kytkin ostamaani 1-wirebus/RS232 -adapteriin ja sen edelleen työpaikkani SER-kierrätyksestä pelastamaani USB-RS232-muuntimeen. Koko komeus yhdistettiin NAS-palvelimen USB-porttiin. NAS-palvelimen käyttöjärjestelmänä on Debian Linux. 1-Wire -antureiden lukemiseen käytän yksinkertaista Digitemp -ohjelmaa. Anturien tiedot tallennetaan viiden minuutin välein tietokantaan, josta pChart -kirjastoa käyttämällä halutun ajanjakson lämpötilakuvaajat koostetaan Web-sivulle. Tiedoista saa helposti laskettua myös laitteen hyötysuhteen.
Kustannuksia tälle paketille tuli kierrätys- ja näytekomponenttien ansiosta ainoastaan n. 10€.