Sensirion SCD30 – Tarkempaa CO2-mittausta ilmanvaihtokoneeseen

Sensirion SCD30 – Tarkempaa CO2-mittausta ilmanvaihtokoneeseen

Kolme vuotta vanha, sisäilman laatua mittaava CJMCU-8118 kaasuanturi ei ole enää toiminut luotettavasti. Anturi ei anna mittaustuloksia joka kerta niitä pyydettäessä ja arvot ovat usein virheellisiä. Suurin ongelma on kuitenkin vanhan anturin mittaustavassa. Se mittaa pääasiassa VOC-yhdisteiden kokonaistasoa ja antaa CO2-arvon tähän suhteutettuna. Esimerkiksi tVOC-arvon ollessa normaalisti nollassa, on CO2-pitoisuus anturin mukaan 400 ppm, mikä on anturin minimi. CO2-mittaus ei siis vastaa todellisuutta. VOC-arvot eivät kolmen vuoden kokemuksen perusteella ole koskaan nousseet merkittävälle tasolle että esimerkiksi ilmanvaihtoa olisi pitänyt tehostaa.

Uudeksi anturiksi valikoitui Sensirion SCD30. Siinä ei ole lainkaan VOC-mittausta. Sen CO2-mittaus perustuu IR-tekniikkaan ja on siten tarkempi ja todenmukaisempi. CO2-tiedon lisäksi anturi kertoo ilman suhteellisen kosteuden ja lämpötilan.

Sensirion SCD30
Sensirion SCD30

Anturi liitettiin I2C-väylään kuten aikaisempikin anturi. Palvelinpäivityksen jälkeen, käytössä ei enää ollut Raspberry Pi:n GPIO-nastoja ja I2C-väylää, vaan anturi kytkettiin tätä tarkoitusta varten hankkimaani Olimex ESP32-EVB -alustaan. Anturin tiedot siirtyvät Home Assistantiin ESPHomen avulla.

# ESPHome-esimerkki
sensor:
 - platform: scd30
  co2:
   name: "CO2-pitoisuus"
   accuracy_decimals: 1
  temperature:
   name: "Lämpötila"
   accuracy_decimals: 1
  humidity:
   name: "Suhteellinen kosteus"
   accuracy_decimals: 1

Suunnittelin ja 3D-tulostin anturille kotelon jossa on riviliitin johtojen kytkemistä varten. Kiinnitin kotelon tukevalla kaksipuoleisella teipillä PILP:n poistoilmakammion seinään suodattimen puhtaalle puolelle. Anturi ei saa olla suoraan ilmavirtaa vasten valmistajan suositusten mukaisesti likaantumisen välttämiseksi. Kotelon malli on ladattavissa GitHubista.

Sensirion SCD30 Koteloituna
Sensirion SCD30 Koteloituna

Anturin arvojen perusteella ohjataan ilmanvaihtokoneen tehostusta samaan tapaan kuten aikaisemminkin: Jos CO2-pitoisuus nousee yli 750 ppm tasolle tai jos ilman suhteellinen kosteus on kylpyhuoneessa (suihkussa käydessä) suurempi kuin ilmanvaihtoneen poistoilmakammiossa.

SCD30 CO2-Pitoisuus
SCD30 CO2-Pitoisuus
SCD30 Suhteellinen kosteus
SCD30 Suhteellinen kosteus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.