Helpotusta helteeseen ilmanvaihdon yötehostuksen avulla

Helpotusta helteeseen ilmanvaihdon yötehostuksen avulla

Vanha konsti talon jäähdyttämiseksi kesähelteillä on tehdä tehokas tuuletus silloin kun ulkolämpötila laskee sisälämpötilan alapuolelle. Tämä onnistuu esimerkiksi avaamalla tuuletusikkunat läpivedon aikaansaamiseksi. Koneellisen ilmanvaihdon avulla tehostuksen voi käynnistää manuaalisesti tai sen voi saada aikataulutettua laitteen asetuksista. Hyvä aika tehostukselle on yöllä esimerkiksi klo 22-07 välisenä aikana. Mikäli ilmanvaihtokone on liitetty Home Assistantiin, tehostukselle voidaan kirjoittaa yksinkertainen automaatio:

automation:
 - alias: "Ilmanvaihdon tehostus"
  trigger:
   platform: template
   value_template: "{{states.sensor.ulkoilma.state+2 < states.sensor.poistoilma.state}}"
  condition:
   condition: template
   value_template: "{{states.sensor.poistoilma.state > states.sensor.lampotilapyynto.state}}
  action:
   - service: switch.turn_on
    entity_id: switch.ilmanvaihdon_tehostus
   - wait_template: "{{states.sensor.ulkoilma.state > states.sensor.poistoilma.state}}"
   - service: switch.turn_off
    entity_id: switch.ilmanvaihdon_tehostus

Yllä oleva automaatio käynnistää tehostuksen kun ulkoilma on kaksi astetta kylmempää kuin poistoilma (=sisäilma). Tehostus sammutetaan kun ulkoilma on lämpimämpää kuin poistoilma. Ehtona on että poistoilma on lämpimämpää kuin lämpötilapyyntö. Tämä estää sen ettei tehostus käynnisty lämmityskaudella.

Tilanne on toisenlainen jos ilmanvaihtokone myös jäähdyttää. Tehostustilanteessa ilmaa vaihtuu toki enemmän, mutta suurempi ilmamäärä ei ehdi jäähtyä yhtä paljon kuin normaalitilanteessa. Ei siis ole aivan selvää kumpi tapaus jäähdyttää tehokkaammin. Kun tiedetään ilmanvaihtomäärät, jäähdytysenergia voidaan laskea eri tapauksille kaavalla E=mcΔT, missä m on vaihdettavan ilman massa, c on ilman ominaislämpökapasiteetti (1010 J/(K·kg)) ja ΔT on huoneilman ja tuloilman lämpötilaero. Esimerkkilaskelma:

Normaalitilanne:

 • Lämpötilaero: ΔT = 25°C – 11°C = 14K
 • Ilmanvaihto tunnissa: 170m3 = 204kg
 • Jäähdytysenergia: E = 204kg · 1010 J/(K·kg) · 14K = 2.87MJ

Tehostustilanne:

 • Lämpötilaero: ΔT = 25°C – 14°C = 11K
 • Ilmanvaihto tunnissa: 300m3 = 360kg
 • Jäähdytysenergia: E = 360kg · 1010 J/(K·kg) · 11K = 4.00MJ

Tässä esimerkkitapauksessa ilmanvaihdon tehostus jäähdyttää siis lähes 40% tehokkaammin normaalinopeuteen verrattuna, joten tehostus kannattaakin pitää koko ajan päällä. Tulokseen vaikuttaa lämpötilaero eli käytännössä ilmanvaihtokoneen jäähdytystehokkuus sekä ilmamäärät.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *