TileBoard – Vaihtoehtoinen käyttöliittymä Home Assistantin seinäpaneelille

TileBoard – Vaihtoehtoinen käyttöliittymä Home Assistantin seinäpaneelille

Kotiautomaation pitäisi mielestäni olla huomaamatonta ja arkea automaattisesti helpottavaa, jossa valaistus, lämmitys ja jäähdytys, turvallisuusjärjestelmä jne. toimivat itsenäisesti ilman käyttäjän toimia. Kaikkea ei kuitenkaan voida automatisoida ja järjestelmän tietoja on hyvä päästä myös tarkastelemaan käyttöliittymän kautta.

Home Assistantin Lovelace -käyttöliittymä on kelvollinen moniin tarpeisiin ja käyttäjät ovat saaneet sillä aikaan erittäin näyttäviä käyttöliittymiä. Omaan makuuni sen muokattavuus on kuitenkin liian rajallista. Korttien sijoittelu halutulla tavalla vaatii epävirallisen laajennuksen käyttöä. CSS -tyylien muokkaus onnistuu tietyin rajoituksin Home Assistantin teemojen tai toisen epävirallisen laajennuksen avulla. Home Assistantin tai laajennusten versiopäivitykset kuitenkin rikkovat helposti omat muotoilut ja epäviralliset laajennukset eivät pysy aina virallisten päivitysten perässä. Nämä tilanteet aiheuttavat aina ylimääräistä korjattavaa Lovelace -käyttöliittymään.

Vaihtoehtoinen käyttöliittymä Lovelacelle on TileBoard. Se on kevyt Web-sivu, joka on muokattavissa halutunlaiseksi. Perustiedot HTML:n, JavaScriptin ja CSS:n toiminnasta on hyvä olla hallussa, jotta TileBoardista saa kaiken irti. TileBoard ei myöskään vaadi toimiakseen uusinta JavaScriptiä kuten Home Assistantin virallinen applikaatio: Home Assistant Companion. Tämän ansiosta TileBoardia on mahdollista käyttää myös vanhempien iPadien (iPadOS <12.0) kanssa, joihin Home Assistant Companionia ei saa asennettua.

TileBoard asennetaan kotiverkon palvelimelle, esimerkiksi Home Assistantin www -hakemistoon. Tämän jälkeen käyttöliittymä aukeaa selaimella osoitteessa http://ip-osoite:portti/local/tileboard/index.html. TileBoardin asennushakemistossa olevaa config.js -tiedostoa muokkaamalla tehdään suurin osa asetuksista. Tiedostoon määritellään mm. Home Assistantin osoite, käyttöliittymän sivut, sivujen ryhmät ja ryhmillä olevat ”laatat”. Toinen tärkeä tiedosto on custom.css, jonka voi lisätä styles -alihakemistoon. Tiedoston sisältämillä CSS -määrittelyillä käyttöliittymän tyylejä voi muokata mieleisekseen.

TileBoardin käyttötarkoitus oli saada helppokäyttöinen käyttöliittymä ensisijaisesti säätietojen näyttämiseen. Laitteeksi tähän valikoitui Samsung Galaxy Tab A7. Tabletissa on kapeat (valkoiset) kehykset ilman valmistajan logoa, jolloin se sopii paremmin myös sisustuksellisesti ympäristöönsä.

Laitteen kiinnitykseen suunnittelin ja teetin ohutlevystä telineen. Teline koostuu kahdesta osasta, jonka toisen osan ruuvasin kiinni seinään. Telineen toinen osa on kiinni tabletissa vahvalla kaksipuoleisella teipillä. Seinässä oleva telineen osa toimii koukkuna johon tabletti ripustetaan. Kiinnitys on lisäksi varmistettu muutamalla supermagneetilla. Teline on kokonaisuudessaan täysin piilossa tabletin takana ja se on vain 5mm paksu.

Seinätelineen kokoonpano
Seinätelineen kokoonpano

Tabletin latausta varten hankin erikoisjohdon, joka taittuu laitteen taakse, niin että yleisilme on mahdollisimman siisti. Latausjohdon vedin laitteen takana seinän läpi toisella puolella olevaan älypistorasiaan. Älypistorasian avulla laitetta ladataan turvallisuussyistä vain päiväaikaan kun talossa ollaan kotona. Lataus käynnistetään Home Assistantin ohjaamana automaattisesti kun laitteen akun varaustaso on alle 30% ja lopetetaan akun säästämiseksi kun se ylittää 90%.

TileBoard aukeaa automaattisesti tabletin käynnistyessä Fully Kiosk -selaimeen. Fully Kiosk -selaimella voidaan rajoittaa tabletin käyttö vain kyseiseen sovellukseen. Se mahdollistaa mm. siistin ilmeen täydellä ruudulla ilman osoitepalkkia ja näytön automaattisen käynnistyksen kun tabletin kamera havaitsee liikettä.

Tileboard
Tileboard
Tileboard
Tileboard
Tileboard

3 thoughts on “TileBoard – Vaihtoehtoinen käyttöliittymä Home Assistantin seinäpaneelille

  1. Moi,

    Mistä tilasit telineen, olisiko mahdollista saada tarkempia tietoja (ja jopa tilausohjeita)? Kiinnostaisi myös tietää, mistä tilasit latausjohdon? Olen aikeissa rakentaa samanlaista kotinäyttöä (Galaxy Tab A7 laitteelle). Julkaisusi vaikuttaa todella toimivalta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *