Uusi robotti-imuri tuli taloon – Xiaomi Roborock 2 S50

Uusi robotti-imuri tuli taloon – Xiaomi Roborock 2 S50

Talon vanhan Samsung Navibot -robotti-imurin elinkaari tuli päätökseen. Korvaava laite tarvittaisiin pitämään lemmikkieläinperheen lattiat puhtaana. Monissa arvosteluissa Xiaomi:n robotti-imurit ovat saavutttaneet yhtä hyviä tuloksia kuin lähes tuplasti kalliimmat merkit. Kun Xiaomi:n toisen sukupolven Roborock2 S50 tuli kaupan sopivaan tarjoushintaan, piti sellainen hakea kotiin.

Xiaomi Roborock 2 S50
Xiaomi Roborock 2 S50

Laitteen oma tietoturva on asiantuntijoiden mukaan melko hyvällä tasolla. Se kuitenkin lähettää skannaamiensa alueiden tiedot, sijaintinsa sekä jopa käyttämänsä WiFi -verkon nimen ja salasanan eteenpäin valmistajalle?! Tämän saa onneksi kuitenkin estettyä asentamalla imuriin muokatun firmwaren, mikä kannattaa tehdä ennen kuin laitteen ottaa käyttöön.

Muokattu firmware täytyy tehdä jokaiselle imurille erikseen, koska se sisältää yksilöllisen SSH -avaimen, jonka avulla laitteeseen saa myöhemmin yhteyden. Firmwaren voi tehdä itse tai helpommin sille tehdyn nettisivuston avulla. Nettisivun lomakkeeseen kannattaa ruksittaa esiasennetun Valetudo -ohjelmiston asennus. Valetudo on imurissa itsessään oleva nettisivusto, jolla voi hallita lähes kaikkia sen toimintoja.

Varsinainen laitteen firmwaren päivitys imuriin onnistuu joko linuxin komentoriviltä tai RoboRock Control Centerin avulla. Firmwaren päivityksen jälkeen laitteen voi turvallisesti yhdistää kotiverkkoon.

Oman laitteeni päivitys meni lyhyesti näin:

  • Firmware -tiedoston teko DustBuilderilla, sisältäen Valetudon
  • Roborockin resetointi / wifi resetointi
  • Tietokoneella yhteys Roborockin omaan WiFiin
  • RRCC:llä yhteys Roborockiin (ip: 192.168.8.1)
  • RRCC:llä em. firmwaren päivitys Roborockiin
  • RRCC:llä WiFi asetukset Roborockiin
  • Token talteen Valetudosta (Settings -> Info)

Robotti-imurin lisääminen Home Assistantiin onnistuu joko MQTT -protokollan avulla tai Home Assistantin oman integraation avulla lisäämällä konfiguraatioon rivit:

vacuum:
  - platform: xiaomi_miio
    host: 192.168.X.Y
    token: YOUR_TOKEN

Robotti-imuria voi tämän jälkeen hallita Home Assistantin, Valetudon, RoboRock Control Centerin tai vaikkapa Xiaomin oman mobiilisovelluksen kautta. Näiden avulla onnistuu luonnollisesti myös imuroinnin aikataulutus. Monimutkaisemmat automaatiot, esimerkiksi imuroinnin käynnistäminen talon jäädessä tyhjilleen, onnistuu helposti Home Assistantin avulla.

Roborock S50 ja Home Assistant
Roborock S50 ja Home Assistant

6 thoughts on “Uusi robotti-imuri tuli taloon – Xiaomi Roborock 2 S50

  1. Miten tuo ssh avain tehdään, siis millä laitteella?
    Ja oletko xiaomin omaa softaa testannut tai käyttänyt enää?
    Oman s5 on vasta tulossa mutta ajattelin tähän perehtyä kun tuo HA on käytössä.

      1. Tuossa on kyllä hyvin kattava ohje, kiitos linkityksestä! Itse käytin entuudestaan olemassa olevaa ssh-avainta, jonka olin aiemmin tehnyt PuTTYgen:llä muita ssh-yhteyksiä varten. Xiaomin omaa appia en edes asentanut.

  2. Moi Kimmo. Kiitos artikkelista. Onneksi törmäsin tähän kun etsiskelin uutta imuria jonka saisi integroitua node-red alustaan. Ainoa mitä en ole saanut toimimaan on rrcc087 versiossa no go zone tai virtual wall asetuksia. Molemmat ovat harmaana kun luon zonen. Normaali zone kyllä onnistuu?? Osaatko auttaa ??

    1. Kiitos kommentista! En ole itse vielä ottanut ollenkaan zoneja tai virtual wall:ja käyttöön, joten en valitettavasti osaa auttaa. Löytyisiköhän rrcc:n tai valetudon GitHubista (issues-osiosta) apuja?

      1. Aloitin heti tuolla RRCC:llä ja ilmeisesti jokin ns. Persistant Map ei silloin aktivoidu. Menin Valetodon HttP:// kautta sisälle suoraan laitteen IP:llä , käyttelin hetken ja kun seuraavan kerran käynnistin RRCC:n niin kysyi otetaanko Persistant Map käyttöön, jonka jälkeen No Go Zone ja Virtual Wall tuli käyttöön.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *