Circadian Lighting – Valaistus vuorokausirytmiin perustuen
Olohuoneen valaistus on toiminut tähän saakka moitteetta automaattisesti läsnäoloon ja huoneen valoisuuteen perustuen. Valot syttyvät aamulla kun liikettä havaitaan ja sammuvat illalla kun huoneesta poistutaan. Ehtona on ollut lisäksi että huoneen valoisuus on valoja sytytettäessä riittävän alhainen. Valot myös sammutetaan jos huoneen valoisuus nousee päivällä asetetun rajan yläpuolelle ja sytytetään uudelleen kun raja taas alitetaan. Nyt tuli tilaisuus kehittää valaistusta vielä hieman pidemmälle kun vanhat lamput alkoivat tulla tiensä päähän.
Älyvalaisinta valittaessa on paljon eri vaihtoehtoja. Philipsin Hue -valaisimet ovat ehkä se tunnetuin. En halunnut olohuoneeseen RGB-värivaloja, vaan ainoastaan himmennettävät ja värilämpötilaltaan säädettävät valot. Tällaiset GU10 -kantaan sopivat lamput tilasin Verkkokauppa.com:sta.
Lamput toimivat sekä Bluetooth että Zigbee -protokollalla. Bluetoothin avulla lamppuja hallitaan Philips Hue BT -älypuhelinsovelluksen avulla. Sovelluksella lamppuja pystyy ryhmittelemään sekä säätämään niiden kirkkautta ja värilämpötilaa. Zigbee -protokollaa käytettäessä saadaan näiden ominaisuuksien lisäksi helpompi liitettävyys taloautomaatiojärjestelmään. Philipsin ratkaisu tähän on Hue Bridge. Päädyin kuitenkin hankkimaan tähän tarkoitukseen universaalin ConBee II -USB-tikun. Amazon.de:stä.
Paremman kuuluvuuden saavuttamiseksi liitin tikun lyhyellä USB -jatkojohdolla Raspberry Pi:hin. Tikun yhdistämiseksi Home Assistantiin käytin Zigbee Home Automation (ZHA) integraatiota. Konfiguraation muokkaamisen jälkeen lamput lisätään Home Assistantin käyttöliittymän kautta integraatioasetuksissa. Philipsin Hue -lamput ovat lisättävissä Home Assistantiin hetken ajan sen jälkeen kun lamppuihin kytkee virran.
zha:
usb_path: /dev/ttyUSB2
radio_type: deconz
Lamppujen himmennysominaisuus yhdessä valoisuuden mittaamisen kanssa mahdollistaa huoneen valoisuuden pitämisen koko ajan optimaalisena. Valot sytytetään himmeälle kun asetettu valoisuuden raja saavutetaan ja lamppujen kirkkautta nostetaan tasaisesti huoneen hämärtyessä.
Lamppujen värilämpötilan säätäminen mahdollistaa valaistuksen säätämisen vuorokausirytmiin perustuen, jolla voidaan imitoida auringon tuottamaa värisävyä: keskipäivällä valo on kylmempää ja aamulla sekä illalla lämpöisempää. Tätä varten Home Assistantiin asennettiin HACS:n avulla Circadian Lighting -komponentti. Se laskee valoille sopivan värilämpötilan sijaintitietoon, päivämäärään ja kellonaikaan perustuen. Kirjoitin valojen säätämiselle skriptin, joka ajetaan erillisissä automaatioissa lamppujen sytyttämisen jälkeen ja sen jälkeen kymmenen minuutin välein:
script:
adjust_dynamic_lighting:
sequence:
- service: light.turn_on
data_template:
entity_id: light.olohuoneen_valaistus
transition: 10
kelvin: "{{ state_attr('sensor.circadian_values', 'colortemp') | int }}"
brightness_pct: >
{% set lux = states('sensor.olohuoneen_valoisuus') | float %}
{% if lux <= 20 %}
90
{% elif lux >= 100 %}
30
{% else %}
{{ (-0.75 * lux) + 105 }}
{% endif %}
Asennuksen ainoan ongelman aiheutti perinteinen seinähimmennin, jonka perään lamput on kytketty. Himmennin ei toimi Philipsin valojen kanssa kunnolla, vaikka se olisi maksimiasennossa. Oireina valot vilkkuvat satunnaisesti kun niiden kirkkaus on maksimissaan. Valot myös syttyvät hetken päästä itsestään, jos niiden kirkkaus lasketaan nollaan ja lamput jäävät valmiustilaan. Väliaikaisena ratkaisuna asetin valojen maksimikirkkauden skriptissä 90% tasolle. Lisäksi valojen päälle- ja poiskytkentä tehdään edelleen vanhoilla Sonoff Basic -kytkimillä. Seinähimmennin on tarkoitus vaihtaa tavalliseksi kytkimeksi myöhemmin, jolloin lamppujen maksimikirkkaus saadaan käyttöön eikä Sonoff -kytkimiä enää tarvita.
2 thoughts on “Circadian Lighting – Valaistus vuorokausirytmiin perustuen”
onko tuosta zigbee tikusta arviota paljon se kantaa? itelläni on hass asennus virtuaalikoneessa joka on ihan toisessa päässä taloa parin tiiliseinän takana.
Valmistajan sivuilta saattaa löytyä jotain tarkempaa tietoa tikun kantamasta. Itsellä etäisyyttä lampuista ei ole kuin noin viisi metriä, välissä pari kipsilevyseinää ja kalusteita.
Kantamaahan voi tarvittaessa kasvattaa lisäämällä verkkovirtakäyttöisiä Zigbee -laitteita, jotka kasvattavat mesh-verkkoa.