Creality Ender 3 Pro 3D-tulostin – Rakentelijan yleiskone

Creality Ender 3 Pro 3D-tulostin – Rakentelijan yleiskone

3D-tulostus ei suoranaisesti liity kotiautomaation, mutta se on varsin hyödyllinen menetelmä räätälöityjä kotiautomaatioratkaisuja virittelevälle rakentelijalle. 3D-tulostimien laite- ja hintahaitari on erittäin laaja. Luonnollisesti myös laitteiden ominaisuuksissa on suuria eroja.

Laitteeksi valikoitui lopulta Creality Ender 3 Pro, joka on Ender3:n ominaisuuksiltaan hieman paranneltu malli. Siinä on mm. 220x220x250mm tulostustilavuus, lämmitettävä magneettinen ja joustava tulostusalusta sekä laajat lämpötila- ja tulostusmateriaalivaihtoehdot. Laite perustuu avoimeen lähdekoodiin, sillä on suuri käyttäjäkunta ja laajat päivitysmahdollisuudet. Noin 200€ hinnalla laite on hinta-laatusuhteeltaan erinomainen. Laite tosin vaatii hieman paneutumista ja virittelyä, jotta siitä saa kaiken irti.

Ender 3 Pro
Ender 3 Pro

Laitteen kokoamisen jälkeen sijoitin sen kaapin hyllylle, johon tein sille akryylistä sisäoven. Sisäoven yläpuolelle rakensin kahdesta erillisistä laitetuulettimista sekä HEPA- ja aktiivihiilisuodattimista koostuvan ilmanvaihtoratkaisun. Korvausilma otetaan laitteen takaa alareunasta. Tämän järjestelyn ansiosta laite on käytettäessä hiljaisempi ja mahdolliset tulostettaessa syntyvät hajut ja partikkelit pysyvät paremmin kurissa. Ratkaisu mahdollistaa myös korkeammassa lämpötilassa tulostettavien materiaalien käytön.

Ender 3 Pro kaapissa
Ender 3 Pro kaapissa

Ensimmäiseksi tulosteeksi suunnittelin aikaisemmin käyttöönottamalleni BH1750-valoisuusanturille kotelon. Tähän saakka anturi on ollut teipattuna viihdetason alapinnassa. Piilossa ollessaan ratkaisu ei ole esteettisesti häirinnyt, mutta se on muutaman kerran lähtenyt paikoiltaan itsestään tai lattioita siivotessa.

BH1750-Kokoonpano
BH1750-Kokoonpano

Kotelo koostuu kahdesta lähes peilikuvamaisesta puolikkaasta. Kotelon etupinnassa on kolo anturin ”silmälle”, takapinnassa on reikä johdolle ja kotelon sisällä on tila vedonpoistajana toimivalle nippusiteelle. Puolikkaat kiinnitetään yhteen kahdella ruuvilla.

Valaisuusanturi koottuna
Valaisuusanturi koottuna

Toisena tulosteena tein lähes saman tapaan kotelon aiemmin poistoilmalämpöpumppuun lisäämälleni kaasuanturille.

CJMCU-8118-Kokoonpano
CJMCU-8118-Kokoonpano

Molempien anturikoteloiden 3D-mallit löytyvät GitHubista, kuten myös itse 3D-tulostimen malli, siihen tekemäni muutokset ja käyttämäni slicer-profiilit.

2 thoughts on “Creality Ender 3 Pro 3D-tulostin – Rakentelijan yleiskone

  1. Saisiko tuosta 3d-tulostimen laitekaapista hiukan tarkempia tietoja, kuvia. Mikä ja mistä laitekaappi.
    Olen aikeissani ostaa 3d-tulostimen ja nämä sinun artikkelit ovat todella hyviä

    1. Artikkelin kuva on ehkä hieman harhaanjohtava. Kyseessä ei ole varsinainen laitekaappi, vaan aivan tavallinen kalustelevystä tehty 500mm leveä ja lattiasta lähes kattoon ulottuva kaappi, mitä myyvät kaikki huonekalu- ja keittiökaupat. Tulostin on yhdellä hyllyllä ja lisäksi toinen hyllylevy on poistettu kokonaan, jotta tilaa tuli tarpeeksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *