Valoisuuden mittaamista BH1750 -anturin avulla
Aikaisemmassa kirjoituksessa olohuoneen valot automatisoitiin toimimaan ulkoilman laskennallisen valoisuuden perusteella. Valoisuus laskettiin auringon aseman ja pilvisyyden perusteella, eikä se huomioinut esimerkiksi pilvipeitteen paksuutta tai talvella lumen heijastusvaikutusta. Lisäksi pilvisyys saatiin sääpalvelusta, joten sen tarkkuudessa ja päivitysnopeudessa oli myös toivomisen varaa.
Jälleen kerran tilaus Kiinasta vetämään ja parin viikon odottelun jälkeen kolme valoisuusanturia tipahti postilaatikkoon. BH1750 -valoisuusanturi on digitaalinen anturi joka käyttää kommunikointiin I2C-protokollaa. Samaan väylään voidaan kytkeä useita eri antureita koska jokaisella väylään liitetyllä anturilla on yksilöllinen osoite.
Koska tarkoitus oli käyttää valoisuustietoa olohuoneen valaistuksen automatisoimisessa, piti anturikin sijoittaa olohuoneeseen. Sille löytyi huomaamaton paikka viihdetason alta josta vedettiin kaapeli tason takana olevaan RJ45-pistokkeeseen. Yleiskaapelointia pitkin signaali kuljetettiin talon laitekaappiin ja laitekaapin kytkentätaulusta Raspberry Pi:n GPIO -liittimiin. Jälkeenpäin olen tehnyt anturille kotelon 3D-tulostamalla. Kotelon mallin voit ladata täältä.
Home Assistantissa on valmis tuki BH1750 -anturille. Anturille lisättiin alla olevat rivit sensors.yaml -tiedostoon. Tämän jälkeen valojen automaatiot päivitettiin käyttämään tätä uutta sensoria ja valoisuuden raja-arvot valojen sytyttämiselle ja sammuttamiselle haettiin sopiviksi.
- platform: bh1750 name: Olohuoneen valoisuus i2c_address: 0x23 operation_mode: one_time_high_res_mode_1 measurement_delay_ms: 200 scan_interval: 60